Het grote plein aan de Stroopfabriek, het toeristisch kloppende hart van de stad Borgloon, zal aanstaande zondag wellicht honderden bezoekers lokken. Op initiatief van Huguette Moons zal er een echte oude ambachtenmarkt plaatsvinden. “Het zal een gevarieerd aanbod zijn met meer dan 40 standhouders die allemaal hun eigen ambacht uitoefenen. Ik ga er zelf echt van genieten want ik doe zo graag marktjes”, vertelt Moons.

Huguette Moons woont nog maar enkele jaren – erg graag – in Borgloon. “Ik ben met pensioen en ik ben ontzettend zot van marktjes. De gezelligheid, het brengt mensen bij elkaar, en zelf hou ik van glas en keramiek, mijn twee passies. Ik heb daarmee mijn label van ambacht verkregen”, vertelt ze. Hoe ze erbij komt om een oude ambachtenmarkt in het leven te roepen? “Na 2 jaar corona en dus geen marktjes ging het kriebelen, maar… Borgloon slaapt blijkbaar. Tongeren, Sint-Truiden, Heers, Wellen, overal komen marktjes uit de grond, maar hier niks.”

“Houtsculpturen, pottendraaien, zolang mensen maar zelf echt iets maken, dat was ons streefdoel”

Omdat het maar bleef kriebelen, besloot Huguette zelf iets uit de grond te stampen. Een primeur voor Borgloon. Huguette Moons: “Samen met Agna Maes uit Hoepertingen organiseren we een rijk gevarieerde markt met verschillende oude ambachten. Wij krijgen van de stad Borgloon het Loonse Plein aan de Stroopfabriek ter beschikking en een aantal tafels van de technische dienst. Na een oproep op Facebook en een grondige selectie hebben we nu ongeveer 40 standhouders die iets op een ambachtelijke wijze maken. Want dat was voor ons cruciaal. Geen aangekochte dingen assembleren, maar zélf maken. Ik denk niet dat we 2 mensen hebben die hetzelfde maken. We willen er zeker geen keramiek of juwelenmarkt van maken.”

De markt gaat door op zondag 26 juni van 10 uur tot 17 uur op het Loonse Plein aan de Stroopfabriek.

Foto ©Rudi De Cock – In beeld: Ook het Loonse Lernu leeratelier zal op de ambachtenmarkt aanwezig zijn om de kinderen creatief te leren omgaan met allerhande materialen