(In beeld: “We gaan around the world in 80 days verkleed zijn als vliegeniers”, vertelt Kevin van De Kodakskes – © Kevin Vanhees)

De in 2020 opgerichte carnavalsvereniging ‘De kodakskes’ gaat voor de eerste keer voluit met carnaval. Kevin Vanhees richtte de groep op in 2020 maar toen kwam de covidcrisis. “Het is nu de eerste keer dat we voluit kunnen gaan”, zegt voorzitter Kevin Vanhees uit Horpmaal. “We gaan acht keer meedoen met een stoet en we hebben allemaal een oefening gehad in brandveiligheid.”

Opgericht in 2020 en toch nog maar aan één stoet kunnen meedoen door die vermaledijde covidperiode…de carnavalsvereniging De Kodakskes had niet bepaald de meest vlotte start sinds ze boven de doopvont werd gehouden. “In de zomer van 2020 hebben we een carnavalswagen gekocht en opgeknapt”, vertelt Kevin Vanhees. “We hebben hier twee jaar aan gewerkt: alles is opnieuw geverfd, er is elektriciteit en verlichting geïnstalleerd en er is zelfs een wc voorzien. De decoratie, waaronder de tandwielen, komt van een decorbouwer uit Eindhoven.” De carnavalsvereniging koos als thema ‘steampunk’. “Die term verwijst naar de periode van eind 19e eeuw, met de opkomst van de industriële revolutie en de stoommachine”, verduidelijkt Kevin. “En ik geef toe dat mijn fascinatie voor pretparken er ook voor iets tussen zit. In Phantasialand ging themagebied Rookburgh open in hetzelfde jaar dat De Kodakskes ontstonden. Die mysterieuze wereld komt tot leven in futuristische vliegmachines. We gaan around the world in 80 days en zullen verkleed zijn als vliegeniers die carnaval au sérieux nemen”, zegt Kevin.

Veiligheid

Bij De Kodakskes hechten ze belang aan (brand)veiligheid.  “We hebben een opleiding brandveiligheid en EHBO gekregen. Het reglement voor carnavalsstoeten is strenger geworden”, vult ondervoorzitter Sven Leenen aan. “Ik ben zelf ambulancier en preventieadviseur en weet hoe belangrijk veiligheid en brandveiligheid zijn. Op de wagens hangen brandblussers, en iedereen die meerijdt zal dus weten hoe het efficiënt kan bediend worden. Ik heb al eens een wagen zien afbranden; dan kan je maar beter snel en doortastend optreden.”

De Kodakskes rijden dit jaar mee in acht carnavalsstoeten. De eerste is niet de minste want op maandag 20 februari wordt dat de 76e Verloren Maandagstoet in Sint-Truiden. Op zaterdag 25 februari nemen ze deel aan de 39e carnavalsstoet van De Klompenridders door Rukkelingen-Loon en Mechelen-Bovelingen. “De mooiste tijd van het jaar als je het mij vraagt”, besluit Kevin.

Foto’s © Kevin Vanhees