Vrijdagavond was ik natuurlijk op post om de  carnavalsmis in het plat Sintrùins  te volgen. Het verschil bij vorig jaar kon niet groter zijn: het kleine Gangulfuskerkje propvol met carnavalisten die zich klaarstoomden om de opening van het carnavalsseizoen in te drinken, en verwachtingsvol uitkeken naar de aankondiging van de nieuwe prinselijke hoogheden. We spreken natuurlijk van de H. Mis op 11 november 2019. Enkele jaar ervoor had de raad van 11 het wijselijk besluit genomen om die misviering vóór de kroegentocht te houden in plaats van erna. De heilige lucht doordrongen van wierook in de kerk had ineens veel minder effect op de braakneigingen van vele feestvierders. Maar goed terug naar de mis van vorige vrijdag, zoals gezegd een hemelsbreed verschil. De enorme sacrale stilte van de O.L.V.-kerk enkel gevuld met 7 leden van de raad van 11 en prins Gert I en prinses Amelie op het bankje voor het altaar. Maar wat een geweldig initiatief van onze carnavalleiding om dit toch te laten doorgaan.  Niet alleen de mis was online, ook zaterdag het ‘Faat verklieëd bal’. Ik had mij verkleed in mijne pyjama, dan moest ik niet al teveel moeite doen om ettelijke pintjes later confettivrij in mijn bed te strompelen.

Zondag was het Valentijnsdag, ook al helemaal anders dan anders, maar eigenlijk wel knus om thuis de liefde voor elkaar te bezegelen met een (noodgedwongen) tête-à-tête. En voor de kindjes die toch nog te jong zijn om reeds van de liefde geproefd te hebben was er de kindergeanimeerde uitzending van op Stayen.

Vandaag verloren maandag. In plaats van in miezerige weersomstandigheden naar de stoet te kijken kunnen we gezellig binnen naar de ‘radejousjou’ op onze eigen Trudo.FM luisteren en kijken. Ik als rasechte Truienaar heb toch twee keer moeten zien voor ik het vertaald kreeg naar Radioshow. Chapeau voor de Orde van de Commeduur om dit alles op poten te zetten en ons te laten dromen van een spetterend carnaval 2022. En tussendoor ga ik zeker nog eens terugkijken via TVL-online naar de versie van vorig jaar toen we nog onbezorgd, en zoals later bleek nogal onbezonnen, een geweldige stoet bijwoonden.

Sintruin Alaaf.

Met vriendelijke groet

Het Truierke

carnaval-3