Horeca perikelen

Niets zo gezellig dan in de voormiddag een tasje koffie te gaan drinken op onze Grote Markt. Dan nog liefst voorafgegaan door een ontspannend wandelingetje door onze stad, of langs ons prachtig stadspark en langs de vele bloembedjes waar de voorjaarsbloemen hun best doen om onze dag op te fleuren (zie foto). Om zich dan neer te vlijen in een van de vele/resterende horecazaken op de markt voor een welverdiend bakje troost. Zeker na de recente heisa rond de sluiting van enkele zaken op diezelfde Grote Markt. En zeker na de emotionele en op het eerste zicht wanhopige maar broodnodige oproep van de resterende met uitsterven bedreigde horecabazen op de Markt. Na de vele opmerkingen van doemdenkers over de leegloop van het centrum van Sint-Truiden, wordt het tijd dat de positivo’s onder ons samen met de moedige ondernemers van onze stad de handen in elkaar slaan om het mooie van onze dierbare stad eens in de verf te zetten.

Dus kom dat koffietje drinken, je mag zelf kiezen op welke dag, er zitten altijd wel mensen die over alles hun mening hebben, maar steeds positief. Immers de negatievellingen zitten op dat moment aan het schermpje van hun slimme of minder slimme gsm om kritiek te spuien over alles en nog wat, in plaats van te genieten van een gezellige babbel tussen echte Truienaren. Wat ik het interessantste vind zijn de geruchten die daar dan de ronde doen. Ja, de geruchtenmolen in Sint-Truiden draait vlugger dan die twee in Alken. Spijtig dat een geruchtenmolen geen elektriciteit kan opwekken, of Sint-Truiden zat voor decennia lang gebeiteld qua energievoorziening.

Blijft natuurlijk een feit dat op korte tijd 1/3 van de horecazaken op de Grote Markt verdwenen zijn, maar positief als we zijn, er blijven nog altijd 10 etablissementen over, en dan tel ik Hooch nog niet mee (sorry Hooch, maar als je geen uniform terras hebt tel je niet mee). Men kan wel duizend en een redenen opnoemen waarom zaken stoppen, maar de hoge huurprijs voor een grotemarktpand staat toch in de top tien. In de wandelgangen, nog zoiets waar Sint-Truiden rijk aan is, wordt gefluisterd, -waarom daar altijd gefluisterd wordt?- dat de huur kan oplopen tot 6000 euro en meer. Misschien zou een leegstandtaks wel eens soelaas kunnen bieden, maar dat vergt dan weer wat politieke moed, die, met de verkiezingen in het zicht, wel reeds in de schoenen zal gezakt zijn.

Groetjes

Francis

Beelden © Media Haspengouw