1153 besmettingen meer dan gisteren!

 • By :
 • Category : Corona
Corona

Tussen 7 september en 13 september is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen gestegen naar 807,3 per dag, een stijging met 56 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen.

Dat blijkt donderdagochtend uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Sinds de start van de uitbraak testten in ons land nu al 95.948 mensen positief. Dat zijn er 1153 meer dan gisteren

In diezelfde periode van 7 tot 13 september overleden gemiddeld elke dag 2,7 patiënten. Dat is een lichte stijging met 0,3 procent in vergelijking met de periode voordien. Het aantal overlijdens als gevolg van corona klokt af op 9.935, 5 meer dan gisteren.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 9 en 15 september verder met 11,9 procent naar 32,6 per dag. In totaal moesten in ons land al 19.436 mensen worden opgenomen en ook dat is een stijging, met 43. Op 16 september lagen er volgens de cijfers van Sciensano 353 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 74 op intensieve zorgen.

Sint-Truiden
We blijven gespaard van grote uitbraken en de stijging van het aantal besmettingen is zeer klein. De 777 besmettingen die de stad vandaag telt betekent een stijging van één. Die lage stijgingscijfers van de voorbije week met gemiddeld één per dag, doen ook het reproductiegetal in Sint-Truiden dalen tot 0,600. Ter vergelijking: Hasselt (0,950), Genk (0,830), Tongeren (3,00) liggen nu weer hoger dan Sint-Truiden dat onder het Limburgse gemiddelde van 1,390 duikt. Ook de Limburgse ziekenhuizen tellen zeer weinig tot geen coronapatiënten. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat de besmettingen vooral de min 50-jarigen treffen die minder ziektegevoelig zijn. Dat ligt anders bij de oudere bevolking, en het is dan ook de vraag: hoelang gaat het duren alvorens het virus opnieuw de senioren in onze samenleving treft. Hier ligt de verantwoordelijkheid bij iedereen:

 • De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen met water en zeep, en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
 • Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 • U moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als u mensen uit de risicogroep ziet.
 • Hou 1,5 meter afstand, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden, uw uitgebreide bubbel van 5 personen en kinderen jonger dan 12.
 • Beperk uw fysieke contacten. Buiten uw gezin mag u nauwer contact hebben met een groep van maximaal 5 personen, de zogenoemde uitgebreide bubbel. Waar deze bubbel voorheen wekelijks mocht veranderen, moet deze groep van 5 mensen nu vast blijven.
 • Beperk groepsactiviteiten tot maximaal 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park. Georganiseerde sportactiviteiten onder begeleiding mogen met maximaal 50 personen.

En dan is er de grote ergernis van de mondmaskers. Een wandeling door de stad gisteren, samen met de stadswachten, leverde onthutsende resultaten op.

 • Het is verplicht om op het openbaar vervoer mondneusbedekking te gebruiken. De verplichting geldt bij het betreden van het station of de halte.
 • Mondmaskers zijn ook verplicht in winkels en winkelcentra, in bioscopen, theater- en concertzalen, in conferentiezalen en auditoria, casino’s en speelautomatenhallen, gebedshuizen, musea en bibliotheken, in bankkantoren, de publiek toegankelijke delen van gerechtsgebouwen en in kapsalons en bij schoonheidsspecialisten.
 • Sinds zaterdag 25 juli geldt er ook een mondmaskerverplichting in winkelstraten, openbare gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek, op markten, rommelmarkten en kermissen, in horecazaken – behalve aan tafel – en op alle drukke plaatsen, privé of publiek. De lokale besturen staan in voor de definiëring van die laatste locaties.
 • Sinds woensdag 29 juli zijn mondmaskers verplicht op evenementen, zowel binnen als buiten.
 • In Sint-Truiden zijn maskers verplicht binnen de vesten, dus ook als je op een bank op de Groenmarkt zit!

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
“Installeer corona-app en nodig anderen uit om hetzelfde te doen”

De app “Coronalert” zal alleen effect hebben als voldoende mensen hem installeren en gebruiken. Dat heeft Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, woensdag gezegd bij de lancering van de app. Ze roept daarom iedereen op om de app te downloaden en om vrienden en familie aan …

Corona
1
Al meer dan 10.000 doden, gemiddelde besmettingscijfer stijgt minder

Het coronavirus heeft in België al aan 10.001 mensen het leven gekost. Dat blijkt woensdagmorgen uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal zijn ook al 117.115 bevestigde besmettingen vastgesteld in ons land. De stijging van het aantal besmettingen blijft wel almaar trager verlopen. In de week van …

Corona
Aantal besmettingen blijft stijgen aan trager tempo

In de week van 19 tot 25 september zijn er in België gemiddeld 1.540,7 bevestigde coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een stijging met 11 procent in vergelijking met een week eerder, zo blijkt dinsdagmorgen uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. De stijging van het aantal besmettingen blijft …

%d bloggers liken dit: