314 zeventigers uit de regio’s Sint-Truiden en Borgloon kregen “per ongeluk” nog geen uitnodiging voor hun vaccinatie. “Een fout van het informaticasysteem”, zo is te horen. Wie daardoor uit de boot viel, wordt wel zo snel mogelijk gecontacteerd.
Gisteren, tijdens een babbel op straat met de buren, bleek dat er enkele mensen, geboren in 1950, nog geen uitnodiging gekregen hadden voor hun vaccinatie terwijl er al groepen jongere mensen een invitatie kregen en zelfs ingeënt zijn. Paula Sauwens van de Kerkveldstraat in Zepperen was er een van. Ze maakte zich daarover wel zorgen. Uiteindelijk nam ze zelf het initiatief en heeft alsnog een afspraak kunnen regelen. Maar wat is er dan aan de hand? Het klopt inderdaad dat  jongere senioren wel al gevaccineerd zijn, en het geboortejaar 1950 nog niet. “Er een computerfout is geweest”, zegt Patrick Laisnez van het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden. “Voor onze regio rond Sint-Truiden gaat het alles samen om 205 personen. Telkens mensen van het geboortejaar 1950 of eerder. Die moeten normaal allemaal een uitnodiging ontvangen hebben voor hun prik. Sommigen hebben intussen zelf al contact met ons opgenomen, en we proberen hen nu zo snel mogelijk te vaccineren. Sinds vrijdag hebben we volledige lijsten, en nemen we zelf contact op als we zien dat er iets misgelopen is. De uitnodigingen worden trouwens niet door ons verstuurd, maar wel door de Vlaamse overheid. Alles samen worden hier 40.000 mensen gevaccineerd. De meesten krijgen netjes op tijd hun uitnodiging.”  Voor het vaccinatiecentrum van Borgloon gaat het om 109 mensen geboren in 1950 of eerder. Ook hier proberen ze hen snel te contacteren.  In andere Limburgse regio’s heeft de computerfout kennelijk niet toegeslagen.

Wat ons vooral de wenkbrauwen doet fronsen is dat het weer Zuid-Limburg is dat “vergeten” wordt. Het moesten maar eens Antwerpen, Hasselt of Genk geweest zijn. Wedden dat het kot dan te klein zou zijn! Uiteindelijk is dat spelen met mensenlevens door de overheid, niks minder of niks meer, namelijk “vergeten” iemand een levensreddende spuit toe te dienen.