Inwoners van Sint-Truiden, Lanaken en Pelt kunnen vanaf nu een ‘klimaatcoach’ inhuren om hun tuin onder handen te nemen. De provincie hoopt zo extra oppervlaktes in te zetten tegen de droogte in Limburg en klimaatopwarming.

“De klimaatverandering laat zich steeds meer voelen”, zegt gedeputeerde van Milieu en Natuur Bert Lambrechts (N-VA). “Dat zien we ook in de Limburgse tuinen. Droogte en hitte zorgen voor dorre planten en een verschroeid gazon. Piekregens brengen dan weer wateroverlast met zich mee. Zo’n negen procent van de totale oppervlakte in Vlaanderen bestaat uit tuinen. Als die allemaal klimaatvriendelijk ingericht worden, maken we toch al een heel verschil?”

Een klimaatvriendelijke tuin hoeft niet heel duur te zijn. Rij gewoon al wat minder je gras af en je gazon zal vanzelf minder dor worden. Met extra bomen maak je ook al een heel groot verschil.

Voorlopig worden de klimaatcoaches ingezet in de drie deelnemende gemeenten Pelt, Sint-Truiden en Lanaken. Ze zijn te boeken via de website www.limburgseklimaattuinen.be. Daar vinden Limburgers uit andere gemeenten ook handige tips terug, om eventueel zelf hun tuin te verbouwen tot een klimaatvriendelijk paradijs. Al hoopt Limburg het project vanaf volgend jaar uit te breiden naar meer Limburgse gemeenten. Een klimaatcoach inhuren kost normaal 250 euro, maar tijdens het proefproject betalen de geïnteresseerden in de drie proefgemeenten slechts 50 euro. De overheid legt de rest bij.