Het gemiddeld aantal coronabesmettingen dat per dag in ons land geregistreerd worden, daalt verder. Het cijfer staat momenteel op gemiddeld 81,7 besmettingen. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt uit het cijferrapport van Sciensano. Gemiddeld zijn er nog 4,6 sterfgevallen per dag.

Het daggemiddelde van de laatste zeven dagen is zowel voor het aantal dagelijkse sterfgevallen als het aantal dagelijkse besmettingen gezakt. Gemiddeld zijn er nog 4.6 sterfgevallen per dag en worden er 81.7 besmettingen geregistreerd. Dat is een daling van respectievelijk 5 en 16 procent tegenover de voorgaande periode van zeven dagen.

In het ziekenhuis liggen nog 169 mensen, dat zijn er 75 minder dan vorige week. Op intensieve zorgen zijn 27 bedden ingenomen, ook dat zijn er heel wat minder dan vorige week toen er nog 41 ingenomen waren.

De afgelopen 7 dagen werden er 572 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd. 341 (60%) werden in Vlaanderen gerapporteerd, 108 (19%) in Wallonië en 122 (21%) in Brussel. Voor 1 geval heeft Sciensano geen gegevens over de woonplaats beschikbaar.

In totaal werden er in België 62.058 coronabesmettingen officieel geregistreerd. Het aantal sterfgevallen in ons land ten gevolge van covid-19 staat nu op 9.774.

De cijfers op een rij
We vergelijken even met drie maanden geleden. De piek was toen nog niet bereikt en toch ogen de cijfers hallucinant in vergelijking met vandaag: meer dan 250 overlijdens tegenover 1 vandaag, 500 hospitalisaties tegenover nu een handvol, meer dan 5.500 mensen in de kliniek tegenover nu nog 170.

Voor Sint-Truiden leren we uit de statistieken van Sciensano dat er nog slechts één besmetting geregistreerd werd. En dat is hoopgevend!

Politici en virologen rollen vechtend over de straat
De spanning tussen wetenschap en politiek is er al langer, maar die bleef vaker binnenskamers. In de rapporten van de GEES stonden meer dan eens zinsnedes als “we herhalen ons verzoek” en “we blijven benadrukken dat”. De virologen vinden de ministers veel te voortvarend in de versoepeling van de maatregelen, de ministers hebben het stilaan gehad met het voortdurende pessimisme. Sommige beleidsmakers spreken over GEES-voorzitster Erika Vlieghe met de bijnaam 
Doctor Doom, onheilsprofeet.