Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat is een stijging van respectievelijk 10 en elf procent ten opzichte van een week eerder. Het aantal besmettingen is op een week tijd iets meer dan verdubbeld. Gemiddeld worden er dagelijks 44.000 tests afgenomen.

Tussen 5 en 11 oktober zijn in België gemiddeld 5.421 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 101 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. De cijfers zijn op een week tijd dus iets meer dan verdubbeld. Sinds het begin van de epidemie zijn al 181.511 mensen besmet geraakt in ons land, dat zijn er 8.271 meer dan gisteren. Een record.

Nog volgens de gegevens ligt de R-waarde – het getal dat aantoont hoeveel mensen een besmet persoon besmet – bij ons op 1,45. Ook dat getal blijft stijgen.

Het aantal hospitalisaties blijft in stijgende lijn gaan: tussen 8 en 14 oktober zijn gemiddeld 169,7 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 87 procent tegenover de voorgaande periode. Het is al van 21 april geleden dat het er nog zoveel waren. In totaal werden er al 21.130 mensen gehospitaliseerd Gisteren werden er nog 255 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Een record.

Tussen 5 en 11 oktober zijn gemiddeld 20 mensen per dag overleden aan de gevolgen van een besmetting. Intussen zijn al 10.278 mensen gestorven aan covid-19 sinds het begin van de epidemie. Volgens een voorlopig cijfer stierven er gisteren 34 patiënten aan corona. Ook dat is van eind mei geleden. En een record.

Testen
Er wordt nog steeds veel getest: gemiddeld werden er dagelijks 44.000 mensen waarvan gemiddeld zo’n 11,9 procent positief test. Die positiviteitsratio – het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests – is gestegen met vier procent ten op zichtte van een week eerder.

Maatregelen
In een poging de cijfers opnieuw te doen zakken, kondigde de regering-De Croo vorige week nieuwe coronamaatregelen af die vrijdag van start gingen. Zo ligt het referentiecijfer – het aantal personen waarmee men nauw contact mag hebben – sindsdien op 3. Uit het verleden bleek al dat het even duurt voordat het effect van nieuwe maatregelen doorsijpelt in de cijfers.

Sint-Truiden: matige stijging
Iedereen zal wel zijn redenen hebben om uit te leggen waarom de cijfers in Sint-Truiden minder snel de hoogte in gaan als in de rest van Limburg. Wij stellen enkel vast.

In Sint-Truiden zijn er tot op heden 862 mensen besmet, at zijn er 6 meer dan gisteren terwijl het R-getal even zakt naar 2,550. Dat is anders in steden als Hasselt en Genk met respectievelijk 953 (+17) en 919 (+11) besmettingen en een R-getal dat iets lager ligt dan in onze stad.

Limburgse ziekenhuizen
Volgens de laatste cijfers van de VUB liggen er momentrel 47 patiënten in de Limburgse ziekenhuizen waarvan er 11 intensieve zorgen nodig hebben en 5 aan beademing toe zijn. Er werden reeds drie patiënten vanuit Brussel naar Limburg gebracht.