In de periode van 14 tot 20 september werden dagelijks gemiddeld 1.425,3 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in ons land. Dat is een stijging van 62 procent tegenover een week eerder. Zo blijkt donderdagochtend uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

In totaal hebben 106.887 mensen reeds positief getest in ons land en dat zijn er 1.661 meer dan gisteren.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is toegenomen met 21,7 naar gemiddeld 57,1 per dag, tussen 16 en 22 september. In totaal werden al 19.836 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 71 meer dan het totaal van gisteren.

Het aantal doden door de ziekte ligt op gemiddeld 3,7 per dag in de periode van 14 tot 20 september, 1 meer dan de week voordien. In totaal zijn 9.959 mensen in ons land overleden aan Covid-19 en dat zijn er 4 meer dan gisteren.

Haspengouw
In de Eerstelijnszone Haspengouw blijft de toestand zeer beheersbaar. Sint-Truiden blijft onveranderd op 787 besmettingen, al voor de tweede dag op rij, maar Genk nadert tot op 4 eenheden en Hasselt tot op 6. Het reproductiegetal ligt in deze steden van Midden-Limburg wel een stuk lager (0,610 en 0,550) terwijl dat in Sint-Truien 1,670 bedraagt en in Tongeren zelfs 2,000.
Limburg kreeg gisteren 47 besmettingen bij, en dat is uiteraard weinig in vergelijking met de andere Vlaamse provincies waar een veelvoud hiervan geteld is. In het Sint-Trudo Ziekenhuis ligt er momenteel slechts één coronapatiënt.

Maatregelen
Groot feest bij het anti-maatregelen front: zowat alle maatregelen worden overboord gegooid, bubbels verdwijnen, maskerplicht valt weg, contacten mogen uitgebreid worden… het lijkt erop dat de pseudo-virologen in de Wetstraat zowat alle richtlijnen van de echte virologen naast zich neergelegd hebben, tot grote ontgoocheling en zelfs woede van deze laatste. Nu, dat kan gebeuren, wanneer men de samenstelling van zijn adviesorgaan (Seleval) in die mate herschikt dat het begint te lijken op het Russische politbureau terwijl de echte wetenschappers langs de zijlijn staan toe te kijken en zich een ongeluk vloeken.

Maar als je het voorzichtig wil doen, je contacten beperken, drukke plaatsen vermijden, doe dat dan ook. Maar als je het ons vraagt: Limburg is momenteel the place to be wat betreft het aantal besmettingen, maar wij weten dan ook beter dan wie ook wat het is in het epicentrum ervan te staan. Dat vergeten ladderzatte studenten, onverantwoorde voetbalsupporters en onverbeterlijke jeneverzuipers wel eens!