Personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, zullen een derde prik met een coronavaccin kunnen krijgen.

Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid woensdag beslist, zo heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd op Twitter. De derde prik, of de boosterdosis, zal de komende maanden georganiseerd worden in de Belgische vaccinatiecentra. In eerste instantie zal die bestemd zijn voor 300 à 400.000 mensen met een verzwakt immuunsysteem. Onder meer Duitsland, Israël en de Verenigde Staten hebben al groen licht gegeven voor een derde prik met het Pfizer- of Modernavaccin.

Het gaat om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, chronische nierpatiënten, HIV-patiënten (CD4 T-cellen <200 per mm3) en kankerpatiënten. Ook personen die recent een stamcel- of orgaantransplantatie hebben ondergaan komen in aanmerking net zoals patiënten die behandeld worden met geneesmiddelen die het immuunsysteem afremmen. De hele groep telt zo’n 300 à 400.000 personen.

Minstens drie jonge wielrenners zijn de afgelopen weken na een wedstrijd of training in het ziekenhuis beland met hartklachten. Ze waren pas gevaccineerd tegen corona. “Paniek is nergens voor nodig, maar we raden toch aan om het minstens een week kalm aan te doen na elke prik”, zeggen artsen en cardiologen woensdag in Het laatste nieuws.