De coronacijfers dalen nog steeds licht, maar er liggen nu wel opnieuw meer Covid-patiënten in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano die we maandagochtend kregen.

In de periode van 30 november tot 6 december werden gemiddeld 188,7 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen wegens Covid-19 (-18 procent). Volgens de meest recente cijfers liggen momenteel 3.213 coronapatiënten in het ziekenhuis (+2 procent), dat zijn er meer dan zondag werd gemeld (3.163). Op de afdeling intensieve zorgen daalt het aantal coronapatiënten wel nog steeds, er worden daar momenteel 739 mensen verzorgd wegens Covid-19 (-2 procent). Het aantal hospitalisaties sedert het begin van de crisis komt op 43.633 (+145).

Mortaliteit
In de periode van 27 november tot 3 december overleden dagelijks gemiddeld 109,4 mensen aan het coronavirus in ons land. Dat is een daling met 19,3 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Alles samen stierven in België sinds de uitbraak van de pandemie al 17.320 mensen aan het coronavirus en dat zijn er 66 meer dan gisteren, een stijging die echter maar de helft bedraagt van e dag voordien.

Besmettingen
In de periode van 27 november tot 3 december werden per dag gemiddeld 2.163 nieuwe besmettingen geteld, goed voor een daling met 10 procent. Daarmee komt het totale aantal mensen dat positief testte op Covid-19 uit op 591.756, een stijging met 1.814, maar dat zijn er 700 minder dan de vorige cijfers.

De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, zakt zeer licht naar 8,8 procent.

Sint-Truiden
Ook in Limburg komen er nog steeds besmettingen bij. Sint-Truiden (1.308, +5), Genk (2.622, +8) en Hasselt (1.855, +3) doen het niet slecht. Er liggen momenteel 146 coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen waarvan 33 op intensieve. Hier mochten evenveel mensen het ziekenhuis verlaten als erbij kwamen: 6.

Tenslotte het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden, daar lagen deze morgen 7 coronapatiënten op de corona-afdeling waarvan 1 op intensieve en dat is behoorlijk onder het Limburgse gemiddelde dat op 21 patiënten ligt.

Limburg: niet goed!
De tendens die zich eind vorige week al leek af te tekenen, heeft zich in het weekend doorgezet in Limburg. Was er vrijdag nog een lichte daling te zien in het aantal nieuwe gevallen in Limburg, dan verschenen er zaterdag voor het eerst licht positieve cijfers in de tabellen. Tussen 25 november en 1 december werden er 1.035 nieuwe besmettingen geteld in Limburg, of 1 procent meer dan een week eerder. Toen waren het er 1.027. Ook zondag bleef het aantal besmettingen stabiel tegenover een week eerder. Als redenen worden aangegeven: in mindere mate de heropening van de scholen maar in meerdere mate het shopgedrag van de Belgische Limburgers in Nederlands Limburg waar de cijfers slechter zijn dan bij ons en dat zelfs doorgaat nu hier de winkels open zijn.

“In augustus was het misschien niet het geval, maar wie binnenkort uit een rode zone terugkeert uit het buitenland, zal nu wel worden gecontroleerd.” Dat zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.