Nieuwe versoepelingen op korte termijn werden sowieso niet besproken op het Overlegcomité vrijdagmiddag. Wel op tafel lag onder meer de opening van de horecaterrassen. Dit is er beslist.

Men zal met maximum vier aan een tafel mogen zitten (die moeten wel niet van dezelfde bubbel zijn), tenzij het gezin groter is dan mag men met alle gezinsleden een terrasje doen.

Er moet minstens 1,5 meter afstand zijn van andere tafels en een mondmasker is verplicht om rond te lopen. Om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld.

Bediening gebeurt enkel aan tafel en het bedienend personeel moet altijd een mondmasker dragen.

Er moet minstens 1,5 meter afstand zijn van andere tafels en een mondmasker is verplicht om rond te lopen. Om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld.

Ook evenementen in de culturele- en evenementensector zullen weer mogelijk worden. Wat de maand mei betreft zal het vanaf 8 mei mogelijk zijn om buiten evenementen te organiseren tot 50 personen. Binnen zullen enkel testevenementen kunnen plaatsvinden. De bijkomende voorwaarde is ook dat 80 procent van de 65-plussers een eerste prik heeft gekregen en dat de situatie op intensieve zorg verbetert.

Vanaf 8 mei kunnen activiteiten binnen een sportclub of vereniging met 25 deelnemers buiten plaatsvinden en dat voor alle leeftijden. Publiek noch overnachtingen zijn toegelaten. Voor kinderen tot en met twaalf jaar kunnen activiteiten binnen met maximaal tien deelnemers.

Zomerkampen kunnen doorgaan in groepen van maximum 50 personen en overnachten is mogelijk. “Als de pandemie snel in gunstige zin evolueert, kan dat nog aangepast worden”, zegt minister-president Jan Jambon.

Over de evenementen voor de zomermaanden juli en augustus heeft het Overlegcomité vandaag nog geen knopen doorhakken. Een nieuw Overlegcomité daarover is gepland op 11 mei.

En zoals na elk Overlegcomité zijn er meer ontevreden Belgen dan contente landgenoten. De cultuursector spreekt van een “slag in hun gezicht”. De eventsector spreekt van “een nieuwe uppercut”. De federatie van Belgische cafés spreekt van halfslachtige oplossingen. De experts vrezen dat we onze zomer verknoeid hebben. De ziekenhuizen houden hun hart dan weer vast voor Italiaanse toestanden. De allerslimste burgemeester van het land, die van Middelkerke, dreigt ermee terrassen op 1 mei te openen op publiek terrein. En malafide organisatoren dreigen ermee het Ter Kameren Bos weer te vullen met illegale fuifnummers. Zwangere vrouwen vragen nu ook plots een voorkeursbehandeling. En zo zal iedereen wel een reden hebben on premier De Croo te buizen voor zijn zoveelste huiswerk.