De persconferentie van deze vrijdagmiddag door het Nationaal Crisiscentrum was verre van opbeurend.

De cijfers en verwachtingen zijn er dan ook niet naar. Er ging wel een grote waarschuwing uit naar diegenen die in het weekend nog grootse plannen zouden hebben.

“Gelieve niet te profiteren”
“Een belangrijke stap in de strijd tegen het coronavirus”, zo omschrijft interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem de verwachte verstrenging van de coronamaatregelen door het Overlegcomité. “Die nieuwe maatregelen zijn nodig”, valt Steven Van Gucht hem bij, “want alle cijfers en indicatoren staan in het rood.” De woordvoerder roept dan ook op om dit weekend, wanneer de strengere maatregelen nog niet van kracht zullen zijn, niet te “profiteren” door lockdownfeestjes te organiseren. “Maak aub geen extra plannen. Want hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus weer bij zijn nekvel gaan pakken.”

Woon-zorgcentra
Ook het aantal besmettingen in de woon-zorgcentra baart Van Gucht zorgen. Sinds half september stijgt het aantal gevallen daar weer. “In Brussel is het probleem het grootst, maar daar lijkt de groei zich gelukkig wat af te vlakken. In Vlaanderen is de besmettingsgraad lager, maar zet de groei zich wel door.” Negen procent van de Vlaamse woon-zorgcentra heeft minstens één coronageval. “Het goede nieuws is dat een groot aantal woon-zorgcentra nog coronavrij is”, ziet Van Gucht wel een lichtpuntje. “Bij deze dan ook een warme oproep om extra voorzichtig te zijn bij een bezoek aan onze ouderen.”

Nog geen hoogtepunt van tweede golf
Een afvlakking van de tweede golf zit er volgens Steven Van Gucht nog niet aan te komen. “Die zien we jammer genoeg helemaal niet. Integendeel: de cijfers blijven stijgen, en verdubbelen om de week. Er zit zelfs nog een versnelling in, en dat is geen goed teken”, sluit hij de persconferentie van het nationaal crisiscentrum af. “Hopelijk zien we de komende weken wel een afvlakking, door de nieuwe maatregelen die vanavond genomen zullen worden, en door een aanpassing van ons gedrag.”