Het gemiddelde aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is voor de negende dag op rij gedaald. In de week van 15 tot en met 21 augustus werden gemiddeld 473,3 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is opnieuw een daling met 15 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens van Sciensano.
In totaal zijn in België al 82.092 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er slechts 156 meer dan een dag eerder gemeld en dat is wel een serieuze daling want gisteren bedroeg de stijging nog 468.
Het aantal dagelijkse nieuwe overlijdens daalt ook. Er stierven van 15 tot en met 21 augustus gemiddeld 7,3 mensen per dag aan Covid-19. Dat is een daling met 23 procent. Het totale dodental in ons land staat intussen op 9.996, of 4 meer dan een dag eerder gemeld.
Tenslotte werden in de week van 15 tot 21 augustus gemiddeld 27,9 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen. In vergelijking met vorige week is dat een daling met 16 procent.
Men vertikt het om in quarantaine te gaan
Ruim 300.000 Belgen moesten in quarantaine na een reis. Dat schrijft De Standaard. Wie uit rood gebied komt, laat zich echter nog te weinig testen. Sinds eind juli moet wie minstens 48 uur in het buitenland is geweest bij terugkeer een ‘passenger ­location form’ invullen. Bij een rood reisgebied zijn een coronatest en quarantaine verplicht, bij oranje worden die aanbevolen. Twee procent van de tests van personen die in een rode zone zijn geweest, levert een positief resultaat op. Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid laten nog te weinig terugkeerders zich testen: ongeveer twee op de drie in Vlaanderen, voor heel België is het amper de helft.
Solden trekken aan
De uitbreiding van het verplichte individueel shoppen waartoe de Nationale Veiligheidsraad vorige week besliste, is de soldenverkoop meteen ten goede gekomen. Dat meldt Mode Unie dinsdag, nadat het sinds maandag mogelijk is om per twee te winkelen. “Uit een bevraging bij zelfstandige modewinkeliers kunnen we vaststellen dat deze versoepeling onmiddellijk effect heeft op de verkoop”, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. “We zien dat de veilige omstandigheden in de zelfstandige modewinkels vertrouwen geven aan de shoppers en dat per twee winkelen een grote drempel wegneemt.” Maar of deze versoepeling de solden nog gaan redden is maar zeer de vraag.