900 positieve terugkeerders  op 1,4 miljoen mensen hebben het Passenger Locator formulier ingevuld. Maar slechts 66 procent heeft een test laten afnemen.

Van Gucht ging op de persconferentie van vandaag dieper in op het ‘Passenger Locator’-formulier, dat iedereen die terugkeert naar België vanuit een rode of oranje zone moet invullen: “Wie terugkeert uit een rode zone krijgt een sms met de vraag om in de quarantaine te gaan, en een uitnodiging voor een corona-test. Van de 1,4 miljoen mensen die zo’n formulier invulden, heeft 66 procent een test laten afnemen. Daarvan was 2 procent, of zo’n 900 mensen, positief. Maar let op: dat betekent niet dat slechts twee procent van wie naar een rode zone reisde, ook effectief besmet raakte. Die besmetting kan zich ook in de 14 dagen na terugkeer nog manifesteren, dus na die eerste test! Uit data weten we dat 20 procent van alle besmettingen in België voorvalt bij mensen die voorbije twee weken gereisd hebben. Daarom opnieuw deze oproep: vul dat formulier in! En wie een bericht krijgt om in quarantaine te gaan of een test te laten afnemen: volg dat op!”

Stel operatie niet uit!
Interfederaal woordvoeder Yves Stevens vraagt mensen ook om medische ingrepen niet te laten uitstellen uit vrees voor corona. “Er is geen enkele reden om consultaties of ingrepen uit te stellen. Integendeel: dat kan zeer nadelige en verstrekkende gevolgen hebben. Wees gerust: alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen.” Nu ziekenhuizen weer meer niet-dringende ingrepen uitvoeren, stijgt ook de nood aan donorbloed. “Het begin van het nieuwe schooljaar is traditioneel al een periode waarin minder bloed wordt gegeven. Bovendien mag wie terugkeert uit een rode of oranje zone nu ook niet doneren. Het Rode Kruis doet daarom een warme oproep om bloed te doneren. Ook hier geld: alle maatregelen zijn genomen om dat veilig te laten verlopen.”