“De r-waarde bedraagt momenteel 1,5. Voorlopig betreft het vooral jongere mensen. Vooral tieners en twintigers.” Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt lichtjes, na drie maanden van daling. Het aantal ingenomen bedden op IC blijft dalen.

“Veel besmettingen worden vastgesteld bij vertrekkende en terugkerende reizigers, maar het reëel aantal positieve testen ook. Dit wijst op een sterkere circulatie van het virus in België”, aldus Steven Van Gucht. Duidelijk is wel: het virus circuleert opnieuw onder de bevolking. Gevreesd wordt dat die besmettingen gaan ‘overlopen’ naar de oudere leeftijdscategorieën.

Wij volgden voor u de persconferentie
De voornaamste vaststellingen tijdens de persconferentie van Sciensano:

  • Ziekenhuisopnames stijgen, maar bezetting IC daalt nog, zij het steeds trager.
  • Het aantal overlijdens blijft nog steeds dalen. Gemiddeld zijn er vorige week gemiddeld twee personen overleden aan de gevolgen van covid-19. “Afgelopen woensdag is geen enkele persoon overleden. Dat is slechts de tweede keer sinds de start van de pandemie dat dit voorgekomen is”, aldus nog Van Laethem.
  • Deltavariant is nu goed voor 63 procent van alle besmettingen in ons land.
  • Stijging van besmettingen het meest markant in Vlaanderen, West-Vlaanderen met +157 procent felste stijger.

“Het aantal besmettingen is nu driemaal hoger dan drie weken terug. De cijfers verdubbelen nu om de acht dagen. We vermoeden dat dit tempo aangehouden gaat worden, maar niet fors zal toenemen”, aldus Steven Van Gucht, “de helft van alle nieuwe besmettingen vindt plaats bij mensen jonger dan 24 jaar.”

Politie gaat strenger controleren op PLF-formulier: niet in orde? 250 euro boete
“De tijd van waarschuwen is voorbij.” Politie en gerecht gaan strenger optreden tegen reizigers die niet in orde zijn met hun Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Wie betrapt wordt zonder PLF-formulier moet meteen 250 euro betalen. Luchtvaartmaatschappijen die niet of onvoldoende controleren, riskeren dan weer een boete die in de tienduizenden euro’s kan lopen.

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Luchtvaartmaatschappijen moeten zowel bij het inschepen als bij aankomst controleren of hun passagiers een correct ingevuld PLF bij hebben. Wie het formulier niet heeft, mag niet inschepen.