Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, zo blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Het gemiddelde dagcijfer tussen 3 en 9 januari, 2.070,3 gevallen, lag 30 procent hoger dan in de week daarvoor. De forse stijging was voorspeld. Er wordt meer getest. Bovendien wordt vergeleken met een week met een feestdag, waar minder werd getest. Echter, terwijl de stijging gisteren 960 bedroeg, tellen we vandaag 2.099 besmettingen meer, een totaal van 667.322
De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is wel nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 6 tot en met 12 januari gemiddeld nog 124,4 patiënten opgenomen, een daling met 6 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. Er liggen 1.960 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 356 patiënten intensieve verzorging nodig hebben.
De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.194. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 3 tot en met 9 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51 mensen door het virus, 25,1 procent minder dan in de week daarvoor. Ondanks het gemiddelde noteerden we gisteren wel 72 overlijdens! Dat is 20meer dan het gemiddelde.
Sint-Truiden: ernstig signaal?
Het aantal besmettingen in Sint-Truiden ging dan weer fors vooruit: gisteren met slechts 6, vandaag met 23 en volgen we de nationale cijfers zeer trouw. Het R-getal bedraagt trouwens nu reeds 3,000 in Sint-Truiden: dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt: elke besmette Truienaar steekt er nu 3 ander aan! Dat zijn de cijfers van Genk (3.019, +9) en Hasselt (2.261, +6) doen het stukken beter. In de Eerstelijnszone Haspengouw hebben we ook te maken met stijgingen: Wellen houdt de 0 wel, maar Nieuwerkerken (+1), Heers (+2), en Gingelom, Borgloon en Kortessem (+3) duidelijk niet.
Het aantal hospitalisaties in Limburg stijgt ook weer naar 147 waarvan er 29 in Sint-Truiden in het ziekenhuis liggen.