Alle coronacijfers blijven donderdag in negatieve zin evolueren. Zo liggen er momenteel weer bijna duizend covidpatiënten in het ziekenhuis, een stijging met ruim een kwart tegenover een week geleden. Dat blijkt donderdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal patiënten op intensieve zorg is gevoelig gestegen, met een vijfde tegenover een week eerder, tot 240. Er werden de afgelopen week elke dag gemiddeld bijna 90 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een stijging met de helft in vergelijking met de zeven dagen ervoor.

Tussen 11 en 17 oktober waren er in ons land elke dag gemiddeld bijna 3.250 coronabesmettingen, ook een stijging met de helft in vergelijking met de zeven dagen ervoor. In hetzelfde tijdsbestek werden er dagelijks gemiddeld meer dan 50.000 tests afgenomen, een stijging met ruim een tiende. De positiviteitsratio klimt zo tot bijna 7 procent. Op 100 tests blijken dus ongeveer 7 personen positief.

Dagelijks overleden in dezelfde periode gemiddeld twaalf covidpatiënten, een stijging met een derde. Er zijn nu al bijna 26.000 covid-overlijdens vastgesteld in ons land sinds het begin van de pandemie.

Het reproductiegetal klimt verder tot 1,33. Als die waarde boven de ‘1’ ligt, verhevigt de epidemie in ons land. Op een week tijd steeg de r-waarde met exact een derde. De vaccinatiegraad tot slot ligt bij de volwassen bevolking inmiddels op 87 procent. Over alle leeftijdsgroepen heen is precies 75 procent minstens één keer gevaccineerd.

Voorlopig blijft Sint-Truiden gespaard van grote uitbraken in de scholen zoals in Oudsbergen dat onmiddellijk donkerrood keurt op de coronakaart. Gisteren waren er 18 besmettingen (Hasselt 27 en Genk 23) en in zowat alle gemeenten van de Eerstelijnszone Haspenbgouw stijgen de besmettingen eerder matig: Wellen +2, Nieuwerkerken+4, Kortessem +5, Heers +3, Gingelom +3 en Borgloon +2. In de Limbrugse Ziekenhuizen liggen er vandaag 38 coronapatiënten, 7 op intensieve en 1 aan de beademing maar geen enkele daarvan in Sint-Tuiden.