Het aantal coronapatiënten die in Belgische ziekenhuizen worden opgenomen, is in een week tijd, van 4 tot 10 augustus, met 22 procent gestegen, tot gemiddeld 47,4 nieuwe opnames per dag. Er liggen nu 467 mensen in de ziekenhuizen, van wie 121 op intensive care, een stijging met respectievelijk 27 en 29 procent. Dat blijkt woensdag uit de gegevens op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de week van 1 augustus tot 7 augustus met 12 procent toegenomen, tot gemiddeld 1.755 besmettingen per dag. Het aantal testen nam tegelijk met 6 procent af. Er werden gemiddeld 51.000 tests per dag uitgevoerd, waarvan 3,8 procent positief bleek. Dat is 0,6 procent meer dan in de voorgaande periode. Het reproductiegetal ligt woensdag op 1,18.
Samen met de andere indicatoren stijgt ook het aantal overlijdens door Covid-19 nog altijd, al is de stijging daar minder sterk. Van 1 tot 7 augustus zijn gemiddeld 3,4 overlijdens per dag gemeld, een stijging met 4 procent. In totaal eiste de pandemie in ons land al 25.279 overlijdens.
Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat 8,21 miljoen mensen al minstens één prik van een coronavaccin kregen. Dat komt overeen met 71,3 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al 7,38 miljoen mensen volledig gevaccineerd (64,1 procent).
Eerst het goede nieuws: vanuit het ziekenhuis kregen we volgend bericht: “We vangen momenteel geen patiënten met een coronabesmetting op in Sint-Trudo Ziekenhuis.”  Dat is goed nieuws want in alle Limburgse ziekenhuizen samen liggen 16 coronapatiënten waarvan 5 op intensieve en drie aan de beademing. Wellicht minder goed is het feit dat er gisteren 5 bijkompende besmettingen waren in Sint-Truiden. In Hasselt (+9) en Genk (+14) waren er dat wel veel meer.
De vaccinatiegraad stijgt ook gestaag: van alle volwassenen kregen al 83,35% een eerste prik en zijn 72,54% volledig ingeënt. Die percentages liggen uiteraard hoger als we enkel de volwassenen (+18) tellen: 93,83% en 86,36%. Daarom toch nog steeds de oproep: indien je nog niet overtuigd bent, doe het toch. Op die manier creëren we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle.

Vorige maand stond ons land nog in rep en roer omdat horden Belgische feestvierders in Spanje besmet raakten met corona. Dat sommige jongeren het coronavirus illegaal meesmokkelden via het vliegtuig, deed nog meer wenkbrauwen fronsen. Nu lijkt het gelukkig beter mee te vallen met het aantal besmettingen onder reizigers die terugkeren uit Spanje – nog steeds een rode zone. Volgens Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Tracing en Testing, testte in de eerste week van augustus 2,2 procent van de testplichtige reizigers uit Spanje positief op corona.  “De 2,2 procent is een hemelsbreed verschil met het begin van de zomervakantie. Toen legde maar liefst 7 procent van de ‘Spaanse’ reizigers een positieve test af”, aldus Moykens.

In vele landen begint men ook steeds meer een strenge houding aan te nemen tegen niet-gevaccineerden. In het voetbal komen ze al terecht in een apart vak. Drgelijke dingen kunnen we vermijden door de prik te gaan halen, want wat deze regering ook beweert, vroeg of laat gaat ze ook maatregelen zoals in Frankrijk en Duitsland moeten nemen. Tot spijt van wie het benijdt.