Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de week van 31 juli tot 6 augustus met 12 procent toegenomen, tot gemiddeld 1.743 besmettingen per dag. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. Er werden tegelijk iets minder tests uitgevoerd, gemiddeld 52.400 per dag, waarvan er 3,7 procent positief bleek. Dat is een half procent meer dan in de voorgaande periode.

In Sint-Truiden bedroeg die stijging ten opzichte van gisteren 2, een meevaller als we kijken naar Hasselt (+11) en Genk (+9). Het feit dat er de voorbije week echter 24 besmettingen waren, duidt erop dat er tijdens het weekend toch nog wat gevallen waren in onze stad, maar Sciensano geeft tijdens de weekends geen cijfers meer vrij. Wat de vaccinanties betreft: bijna 83 % van de Truiense bevolking heeft al een eerste prik gehad en als we enkel de volwassenen (18+) nemebn, komen we zelfs aan bijna 94. In Limburg liggen er momenteel 14 coronapatiënten in de ziekenhuizen waarvan 5 op intensieve. Vanuit het Sint-Trudo Ziekenhuis komt er momenteel nog steeds geen melding van patiënten met covid-19.

Het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen is in een week tijd, van 3 tot 9 augustus, met 17 procent gestegen, tot gemiddeld 44,7 per dag. Er liggen nu 457 mensen in de ziekenhuizen, van wie 118 op intensive care, een stijging met respectievelijk 25 en 22 procent.
Ook het aantal overlijdens stijgt, zij het minder snel. Tussen 31 juli en 6 augustus zijn elke dag gemiddeld 3,4 overlijdens per dag gemeld, een toename met 4 procent. In totaal eiste de pandemie in ons land al 25.274 levens.
Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat bijna 8,2 miljoen mensen al minstens één prik van een coronavaccin kregen. Dat komt overeen met 71,1 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al ruim 7,3 miljoen mensen volledig gevaccineerd (63,7 procent).