Goed nieuws in Sint-Truiden, met onze 80,86 procent inwoners die hun twee prikken reeds gebreken hebben, scoren we meer dan goed in den nationale cijfers. Dat is meer dan 8 op 10, zuigelingen inbegrepen en hiervoor kunnen we niet anders dan het vaccinatiecentrum in het Minderboederklooster van harte te feliciteren.

De cijfers in onze stad dan. Gisteren kwamen er 5 besmettingen bij, net zoveel als in Hasselt, maar in Genk kleurt de kaart steeds donderder met gisteren 26 besmettingen. De maandcijfers zijn nog duidelijker. De voorbije laand kwamen er in Sint-Truiden 109 besmettingen bij. In hasselt waren er dat 278 en in Genk zelfs 377. In Sint-Truiden zijn er nog steeds geen coronapatiënten in het ziekenhuis. De zes andere hospitalen in Limburg tellen 26 patiënten waarvan 9  op intensieve en daarvan 6 aan de beademing.

De coronacijfers die Sciensano woensdagochtend publiceerde, vertonen nog altijd een stijgende trend. Terwijl de overlijdens sterk toenemen, vertraagt de stijging van de besmettingen en ziekenhuisopnames wel.

Tussen 15 en 21 augustus overleden gemiddeld 5 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een toename met 46 procent in vergelijking met de week voordien.

In dezelfde periode werden gemiddeld 1.939 nieuwe coronabesmettingen per dag geteld, een toename met 1 procent tegenover de week voordien. Er werd wel 14 procent minder getest: gemiddeld zowat 43.700 testen. De positiviteitsgraad steeg dan ook licht tot 4,8 procent.
Tussen 18 en 24 augustus werden gemiddeld 58,4 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat is een toename met 2 procent tegenover de week voordien. In totaal liggen nu 635 mensen (+11 procent) in het ziekenhuis met Covid-19, van wie 170 (+5 procent) op intensieve zorg.
Het reproductiegetal ligt op 1,00. Een getal hoger dan 1 geeft aan dat het virus aan kracht wint.

Intussen heeft 72,6 procent van de Belgische bevolking minstens één dosis van een coronavaccin gekregen, 68,5 procent (of 82,6 procent van de volwassenen) is volledig gevaccineerd.