Het Overlegcomité buigt zich op vrijdag 20 augustus opnieuw over de coronasituatie in ons land. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo maandag. Dat er een Overlegcomité zou komen eind augustus was al even duidelijk en nu is er dus ook een precieze datum, net een maand na het vorige overleg.
De federale regering en de deelstaten overleggen vrijdag over de stand van zaken in de coronapandemie. Er zal worden bekeken welke coronamaatregelen de komende maanden nog nodig zijn en welke beperkingen al dan niet geschrapt kunnen worden.
Het Overlegcomité legde voor de zomer een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen vast in een ‘zomerplan’ met vier fases. Als alles goed gaat, treedt de vierde fase van het zomerplan in werking vanaf 1 september. Het laatste Overlegcomité dateert van 19 juli. Hopelijk gaan ze wat doen aan de grote discrinatie: 50 senioren schuiven aan voor een koud buffet en moeten maskers aandoen en afstand bewaren, 50.000 jongeren op een festival mogen alle remmen los gooien!
Het federale debacle rond de strategische voorraad mondmaskers leidde er in de eerste maanden van de pandemie toe dat het dragen van een mondmasker lange tijd niet werd aanbevolen of verplicht. De Vlaamse regering heeft toen beslist om zelf mondmaskers en ander beschermingsmateriaal te kopen. Sinds het begin van de coronapandemie kocht Vlaanderen voor bijna 42 miljoen euro aan persoonlijk beschermingsmateriaal aan, waarvan 30,1 miljoen euro besteed werd aan mondmaskers.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) pleit dan weer om de stekker uit de ‘federale fase’ van de coronacrisis te trekken. “Het crisismanagement moest nationaal getrokken worden, maar het risicobeheer en de relance moeten in onze handen terugkomen”, klinkt het. Probleem is echter: de Vlaamse overheid heeft geen bevoegdheden die dat mogelijk maken.