Er werden tussen 30 oktober en 5 november elke dag gemiddeld 170,3 personen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19, een toename met 24 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. Dat blijkt zaterdagochtend uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Daarnaast werden tussen 27 oktober en 2 november dagelijks gemiddeld 7.208 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 10 procent in vergelijking met de week voordien. Maar er werden in diezelfde periode ook gemiddeld 10 procent meer testen afgenomen.  De positiviteitsratio bedroeg 10 procent. Het reproductiegetal daalt volgens het dashboard van Sciensano licht naar 1,15. Dat betekent wel nog altijd dat de epidemie in kracht toeneemt. Voorts lieten tussen 27 oktober en 2 november dagelijks gemiddeld zo’n 20 mensen het leven, een stijging met 14 procent.

Zo’n 8.726.966 Belgen hebben intussen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 88 procent van de volwassen bevolking of 76 procent van de totale bevolking. Zowat 8.583.492 landgenoten zijn volledig gevaccineerd, goed voor 86 procent van de volwassen bevolking of 75 procent van de totale bevolking.

De besmettingscijfers gaan door het dak in onze provincie. Afgelopen week raakten 4.307 Limburgers besmet, een vertienvoudiging in een maand tijd. De bezettingsgraad in Limburgse ziekenhuizen flirt met de kaap van 100 covidpatiënten.  Op dit moment tellen de zes Limburgse ziekenhuizen in totaal 94 covidpatiënten. Vorige week waren er dat nog 66, drie weken geleden 24. Ook het aantal covidpatiënten op intensieve klom in Limburg in drie weken tijd van 4 naar 27. Vooral dat laatste cijfer baart zorgen. Zowel het ZOL in Genk als Jessa in Hasselt stellen opnieuw reguliere zorg uit. Tijdens de tweede en derde golf was de druk op intensieve in Limburg wel nog een stuk hoger. Op 8 november vorig jaar lagen er in Limburg 85 covidpatiënten op intensieve, ruim drie keer meer dan vandaag. Enig verschil: op dat moment kampten onze ziekenhuizen nog niet met grote personeelstekorten. En toen hingen er overal witte vlaggen uit ter ondesteuning van het zorgpersoneel dat nu, een jaar later, op wat kruimels van de overheid heeft mogen rekenen voor zijn noeste arbeid en inzet van hun leven, en in ruil daarvoor vaak een hoop verwijten naar het hoofd krijgt geslingerd van dolgedraaide medeburgers.