• Zaterdag 6 augustus 2022
De trend van het dalend aantal coronabesmettingen in Vlaanderen zet zich door. Als we naar het aantal ziekenhuisopnames kijken, en het aantal sterfgevallen, dan zien we ook daar een blijvende daling. Enkel op intensieve zorg zijn meer bedden bezet. Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 26 juli en 1 augustus werden dagelijks gemiddeld 3.596 besmettingen vastgesteld, een daling met 12 procent op weekbasis. In totaal raakten sinds de start van de pandemie al ruim 4,4 miljoen Belgen besmet met Covid-19. In diezelfde periode werden er dagelijks gemiddeld 13.187 tests uitgevoerd.

Tussen 29 juli en 4 augustus werden dagelijks nog gemiddeld 119 personen met covid in het ziekenhuis opgenomen, een afname met 21 procent. Momenteel liggen 1.760 mensen in het ziekenhuis (- 12 procent), van wie er 119 intensieve verzorging nodig hebben (+ 19 procent). Het aantal sterfgevallen is tussen 26 juli en 1 augustus met 13 procent afgenomen naar dagelijks zowat 11. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land nu 32.296 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden.

Een grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland wijst ondertussen uit dat één op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus daar langdurige klachten of long covid aan overhoudt. Het gaat bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Foto – ©Anna Shvets