Tijdens de traditionele persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd dat de coronacijfers traag bergaf slenteren.

“De paaspauze bracht rust, maar geen scherpe daling. De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames dalen lichtjes, maar de bezetting in de ziekenhuizen ligt nog steeds op een kritiek niveau. In combinatie met niet-covidzorg betekent dit dat alle IC-bedden momenteel bezet zijn. Er is bijna geen marge.”

Zullen meer gerapporteerde besmettingen komen door heropening van de scholen
“Door de heropening van de scholen zal er meer getest worden bij kinderen en tieners. Er zullen dus meer besmettingen gedetecteerd en gerapporteerd worden. Maar dat betekent niet dat er meer besmettingen zullen zijn. Er zal wel een breder licht op de situatie komen. Ook zullen er meer contacten opgespoord worden. Door de heropening van de scholen komt er een grote testmachine in gang die ons kan helpen de epidemie te bedwingen. De scholen zijn een van de meest gecontroleerde omgevingen in deze pandemie.”

Zonder paasmaandageffect zouden we grotere daling zien
In het aantal besmettingen is momenteel een kleine daling van 2 procent te zien in vergelijking met de week ervoor. Maar Van Gucht merkt op dat in die vergelijkingsweek wel nog steeds paasmaandag zit, waardoor de daling een beetje onderschat wordt. “Zonder het paasmaandageffect zouden we een duidelijkere daling zien van -16 procent”, zei hij.

De besmettingsgraad is nog steeds het hoogste bij twintigers. Bij tieners neemt het toe met de leeftijd. In alle provincies dalen de cijfers, behalve in Limburg en Luik. Daar zijn opvallende stijgingen te zien van respectievelijk plus 16 en plus 14 procent.

Bezetting ziekenhuizen op kritiek niveau
De ziekenhuisopnames blijven aan een traag tempo verder dalen. We zitten nu met 8 procent minder dan de week ervoor. Ze dalen in de meeste provincies, met de grote uitzondering van de provincie Luik. Daar is een opvallende stijging van plus 32 procent te zien. De bezetting in de ziekenhuizen blijft op een kritiek niveau, zei Van Gucht. Het aantal opgenomen patiënten is wel met 3 procent gedaald. Op de IC neemt het aantal op weekbasis wel met 2 procent toe. Maar tegen morgen wordt er een daling verwacht aangezien veel patiënten pas na het weekend ontslagen worden uit het ziekenhuis. Ook de overlijdens dalen nog steeds. Er sterven nu 9 procent minder mensen dan de week voordien.

Geleverde vaccins Johnson & Johnson blijven voorlopig in quarantaine
Momenteel wordt er ook gekeken naar Johnson & Johnson. Het Europees Geneesmiddelenagentschap komt hierover vandaag samen. Voor ons land werden er deze week geen leveringen verwacht. De 36.000 vaccins die vorige week werden geleverd blijven voorlopig in quarantaine. De taskforce hoopt wel dat ze in de toekomst op het vaccin van Johnson en Johnson kunnen blijven rekenen. Ondertussen kreeg ons land ook meer zekerheid van Pfizer. Zij zullen 1,3 miljoen extra vaccins versneld kunnen leveren.

Eén op vier volwassenen kreeg al coronavaccin
In ons land werden er momenteel al meer dan 3 miljoen prikken gezet en kregen al 1 op 4 volwassenen een eerste dosis van een coronavaccin. Dat zei Gudrun Briat, woordvoerder van de vaccinatie taskforce. Vorige week kreeg ons land zo’n 270.000 vaccins geleverd. Deze week zijn dat er meer dan 400.000 en volgende week worden de leveringen bijna verdubbeld en krijgen we meer dan 800.000 vaccins. Dat kan zorgen voor een versnelling in de vaccinatiecampagne.

Wouter Beke: “11 juli blijft haalbare kaart”
De ambitie om tegen de Vlaamse feestdag van 11 juli elke volwassen Vlaming minstens één prikje te geven “blijft haalbaar”. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag gezegd in het Vlaams Parlement. “Het zal op het scherp van de snee zijn, maar het is niet onmogelijk. Met de leverschema’s die we nu hebben, blijft het haalbaar”, aldus de CD&V-minister.