De stijging van de coronacijfers zet zich door. In de week tot en met 12 oktober waren er dagelijks gemiddeld 2.438 infecties, een stijging met 28 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode, zo blijkt zaterdagochtend uit voorlopige cijfers van het gezondheidsdienst Sciensano. De positiviteitsratio stijgt tot 5,6 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf procent. In de periode van 9 tot en met 15 oktober waren er dagelijks gemiddeld 60,4 opnames. Er liggen momenteel 824 patiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 190 op intensieve zorg. Daar is er wel een daling met 7 procent.
Het reproductiegetal ligt op 1,06 procent. Een cijfer boven 1 betekent dat de epidemie aan kracht wint.
In Sint-Truiden gaat het helemaal niet goed. Onze stad kleurt op de tabellen oranje en dat heeft te maken met de besmettingscijfers die hier er zijn nu 113 besmettingen per 100.000 inwoners. Gisteren kwamen er 6 positieve tests bij, de voorbije drie dagen waren het er 33! Hasselt en Genk zijn dan wel groter, maar de cijfers zijn met 69 en 98 besmettingen per 100.000 inwoners een stuk beter. Het reproductiecijfer in Sint-Truiden bedraagt dan ook 1,59, dat wil zeggen dat elke 100 besmette Truienaren zorgen voor 159 bijkomende besmettingen. We zijn dus nog niet van het virus verlost. Nog lang niet, ondanks de herwonnen vrijheid. Als die ons maar niet als een boemerang terug in het gezicht terecht komt! De vaccinatiecijfers veranderen nog nauwelijks.