Zondagmorgen kwam het Overlegcomité samen om snel te kunnen inspelen op de opflakkerende besmettingen. Na enkele uren kwamen de topministers opnieuw naar buiten. Formele beslissingen zijn er niet, maar wel enkele conclusies, of hoe een olifant een muis baart.

Dat bleek na afloop van de vergadering uit een mededeling van premier Sophie Wilmès:
* De bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad wordt niet vervroegd, en gaat zoals gepland op donderdag door.
* Het is niet uitgesloten dat er dan wel een verstrenging van de regels volgt.
* Dinsdag vindt er wel nog voorafgaand overleg plaats.
* Er komt geen verstrenging van de maatregelen
* De overheid gaat meer controleren

Strenger toezicht
Er zal strenger worden toegezien op het naleven van de huidige maatregelen. Het gaat dan onder meer om het sluitingsuur in de horeca, maar ook om de anderhalve meter afstand en de wekelijks toegestane contacten met maximaal vijftien mensen. “Alle overheidsniveaus zullen verschillende strategieën ontwikkelen om het begrip en de toepassing van de veiligheidsregels te verbeteren”, klinkt het in een persbericht, “met name bij die mensen die minder

Reizen
Een reisverbod of andere verstrengingen zijn op dit moment echter niet aan de orde: volgens politici en experten concentreert de heropleving van de epidemie zich nog vooral in welomlijnde lokale gemeenschappen en is er nog geen algemene verspreiding aan de gang. “De uitbraken zijn gelinkt aan bepaalde evenementen of sociale kringen”, klinkt het. “Onwetendheid of minder strikte naleving van de regels en beschermingsmaatregelen zijn vaak de trigger.” Tegelijk blijven de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens voorlopig nog stabiel, in tegenstelling tot het aantal besmettingen.

Cijfers
Er zal opnieuw gewerkt worden met dagcijfers in plaats van trends. De afgelopen weken publiceerde Sciensano enkel nog gemiddeldes die volgens hen beter de evolutie van de epidemie weergaven. Maar daar wordt nu opnieuw van afgestapt.
Ook zullen er opnieuw persconferenties georganiseerd worden. “Om ervoor te zorgen dat de bevolking de evolutie van de epidemiologische cijfers beter kan begrijpen, is aan het Crisiscentrum gevraagd om de persconferenties tijdens de zomer opnieuw op te starten. Ze zullen niet meer dagelijks worden gehouden, maar zullen op zeer regelmatige basis – meerdere keren per week – een juiste en realistische interpretatie van de cijfers geven”, volgens het persbericht

Het is nu wachten op dinsdag en donderdag, of er dan knopen worden doorgehakt want ook deze regering zal moeten kiezen tussen ‘eir en juung’ zoals ze in Sint-Truiden zeggen.