Het aantal besmettingen in onze provincie toonde de voorbije dagen een stijging. Ze bevinden zich ook nog steeds op een alarmerend hoog niveau. Het is duidelijk dat het virus nog in hoge mate circuleert.

Het aantal ziekenhuisopnames kent eveneens een lichte stijging. De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het aantal overlijdens schommelt rond een gemiddelde van 3 overlijdens per dag. De situatie blijft m.a.w. zorgwekkend.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten blijft almaar sterker stijgen. Dat leren we de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano van maandagochtend. Ook het aantal besmettingen zit opnieuw in stijgende lijn. Tussen 18 en 24 januari zijn gemiddeld 136,6 nieuwe patiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met de week voordien. Er liggen nu 1.923 patiënten in het ziekenhuis, een stijging met 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalde w210125-cijfers2el met 2 procent tot 322.

De besmettingen gaan intussen ook opnieuw in stijgende lijn. Tussen 15 en 21 januari werden dagelijks gemiddeld 2.050 nieuwe besmettingen geregistreerd in België, een stijging met 2 procent in vergelijking met de periode voordien. In totaal raakten in ons land nu al 693.666 mensen besmet en dat zijn er 1.812 meer dn gisteren.

In de periode van 15 tot 21 januari overleden gemiddeld 49,6 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is een daling met 4,1 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn al 20.779 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting, een stijging met 53 ten opzichte van gisteren.

En in Limburg?
De toestand blijft zorgwekkend, het aantal besmettingen stijgt vliegensvlug en de meeste broeihaarden zitten in het onderwijs. Sint-Truiden is niet meer alleen het epicentrum, het deint over de ganse provincie uit. In Sint-Truiden zijn er momenteel 1.810 besmettingen (+18), een gelijkaardige toestand in Hasselt (2.404, +20) en Genk (3.217, +15). In de gemeenten rond Sint-Truiden zou je zeggen dat de besmetting afneemt. Wellen en Nieuwerkerken kregen er geen bij, Borgloon 2 en Kortessem, Heers en Gingelom elk 4.

Tussen 17 en 23 januari stierven er 24 Limburgers, net zoveel als gisteren. Wat wel in het oog moet gehouden worden is het R-getal: in Sint-Truiden is dat boven de 2, wat wil zeggen dat elke 100 besmette Truienaars er 211 andere besmetten.