“Vorige week vrijdag, op kerstdag, hebben we een nieuw kantelpunt bereikt in de epidemie”, zo verklaarde Steven Van Gucht deze voormiddag op de persconferentie van Sciensano. “Alle cijfers gaan opnieuw in dalende lijn: het aantal gemiddelde besmettingen daalt sneller, en ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt.”

“We moeten wel opletten: gezien de feestdagen laten mensen zich minder snel testen, maar we zien nu een eerste gunstig effect van de kerstvakantie. En het mogelijk nadelig effect van de kerstbijeenkomsten kunnen we pas in januari vaststellen. Maar het aantal positieve testen blijft licht dalen, en dat is een gunstig teken.” Dat zegt Van Gucht op de toelichting van de coronacijfers door het crisiscentrum. Toch spreekt hij van “een kantelpunt”, omdat alle cijfers sinds vrijdag weer in dalende lijn zijn.

Hij wijst er meteen ook op dat er wel minder tests zijn uitgevoerd, vooral bij personen van jonger dan 65 jaar. Het is volgens hem wel “een gunstig teken” dat het percentage positieve tests ook afneemt. De daling van het aantal besmettingen doet zich in het hele land voor, en in alle leeftijdscategorieën. De meest recente cijfers wijzen op een daling van 15 procent op weekbasis. De daling is het sterkst in het Vlaams gewest, waar er sprake is van een afname van 19 procent. Opgesplitst per leeftijd is de sterkste daling bij kinderen jonger dan tien, met 33 procent minder besmettingen.

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscomité had het nog over de terugkeer van de vakantiegangers. Mensen die toch terugkeren uit het buitenland moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. En die maatregelen zijn onlangs nog verscherpt. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet binnen de 48 uur voor aankomst in ons land het Passenger Locator Form invullen. “Op basis van je antwoorden wordt dan bepaald of je als hoogrisico wordt bestempeld of niet. Is dat het geval, dan moet je zeven dagen in quarantaine. Daarvan zal je via sms op de hoogte worden gesteld. Krijg je geen sms, dan moet je niet in quarantaine”, aldus Yves Stevens