“Er is op dit moment wel nog een daling van het aantal besmettingen, maar na een wekenlange daling gaan de cijfers nu duidelijk minder snel naar beneden. Dat heeft interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem gezegd op de persconferentie over de coronacrisis in ons land.

“Vooral in Vlaanderen en Luxemburg gaan de cijfers trager achteruit. Wat hiervoor de verklaring is? Daar hebben we voorlopig geen zekerheid over. Dat er opnieuw meer getest wordt? Allicht niet. Waarschijnlijker ligt de heropening van de scholen drie weken geleden aan de basis.”

Het doel om het aantal besmettingen onder 800 per dag te krijgen, glijdt met deze trend verder weg. “Niet met Kerstmis of tegen Nieuwjaar, maar mogelijk pas eind januari of begin februari”, aldus Van Laethem.

Jong en oud niet samenbrengen
“Het aantal besmettingen bij kinderen neemt toe”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “We moeten dus alert blijven op de scholen, maar ook met de feestdagen. We moeten oppassen met het mengen van generaties, met het samenbrengen van jong en oud.”

Ziekenhuisopnames zakken al drie dagen niet meer
Een verontrustende vaststelling, aldus Steven Van Gucht: “Het aantal ziekenhuisopnames zakt al drie dagen na elkaar niet meer, een evolutie die we helaas zien in heel het land, maar vooral in Wallonië (Henegouwen en Luxemburg). In sommige gevallen stijgen ze zelfs lichtjes. Een echte verklaring daarvoor hebben we nog niet.”

Runshoppen in plaats van funshoppen
“Laat u niet ontmoedigen door de vertraging van de daling.” Dat heeft Steven Van Gucht maandagochtend gezegd op het persmoment rond de coronacrisis in ons land. “Mogelijk gaat het om een tijdelijk fenomeen. Maar laat ons nog een tandje bijsteken en let daarbij vooral op de details. Die kunnen een groot verschil maken. We verplaatsen ons weer meer, voor school, voor werk en voor de winkel. Daarom dat we opnieuw oproepen om maximaal van thuis te werken. Dat loont. Moet je toch naar het werk? Hou dan zo veel mogelijk afstand van je collega’s. Da’s regel nummer 1, ook als je een masker draagt.”
“Ga ook alleen winkelen, in je buurt. Doe aan runshoppen en niet aan funshoppen en beperk je contacten tot één knuffelcontact per gezin. Consulteer ook uw huisarts zo vlug mogelijk bij het begin van de symptomen en laat u zo snel mogelijk testen. Elke dag telt. En vermijd tot slot alle onnodige verplaatsingen naar het buitenland. Het aantal besmettingen ligt veel hoger in Nederland en het Groothertogdom Luxemburg.”

Belg loopt er de kantjes af
Viroloog Marc Van Ranst kan de ruime interpretatie niet smaken. “De regel is heel simpel. Alleen winkelen, betekent alléén gaan winkelen. Een Duitser komt nog niet op het idee om twee karretjes te nemen, maar de Belg loopt de kantjes er graag van af. Een regel die we niet handhaven, die volgen we niet. Als we ons afvragen waarom ons land zo hoog scoort in de besmettingscijfers, wel door dit soort zaken.”
Kan het kwaad als je in de winkel de coronaregels niet respecteert? Jazeker, zegt Van Ranst. “Het vergroot de kans dat iemand uit je huishouden in contact komt met het coronavirus en het zorgt dat de drukte in en rond de winkels toeneemt.”