Dat is de boodschap van viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze middag. “De coronacijfers zetten hun gunstige evolutie onverstoord verder”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Binnen enkele dagen zullen we onder de grens geraken van 75 ziekenhuisopnames per dag. Dat was het doel van de GEMS voor versoepelingen. Ook op intensieve is er nog steeds een mooie daling, tegen 9 juni zouden we onder de 300 bedden moeten zitten.”

Van Gucht waarschuwt verder ook voor de versoepelingen in verband met reizen. “Hou er rekening mee dat veilig reizen in de eerste plaats betekent dat u zich best houdt aan de regels die gelden in België. Doe elders niet wat u in België ook niet zou doen”, klinkt het. Vanmiddag komt het Overlegcomité samen om te spreken over de versoepelingen van 9 juni.

“Boodschap van de ziekenhuizen: versoepelen is niet zo gemakkelijk”
Er gelden nog steeds strikte regels over het ontvangen van bezoek in de ziekenhuizen, volgens Van Gucht is dat voor velen niet gemakkelijk. “De situatie is er anders dan in woon-zorgcentra. De bewonerspopulatie van rusthuizen blijft vrij stabiel. Eens een bepaald percentage van het personeel en bewoners gevaccineerd is, kan er versoepeld worden. Dat is niet zo voor de ziekenhuizen”, zegt Van Gucht. Hij geeft aan te begrijpen dat bezoek belangrijk is voor patiënten en familieleden maar dat niet vanzelfsprekend is voor de ziekenhuizen. “We vragen u de regels goed te blijven opvolgen”, klinkt het nog.

Alle cijfers blijven dalen, maar Indiase variant begint iets vaker voor te komen
Vanaf nu ligt Pinkstermaandag in de vergelijkingsperiode waardoor de trend minder goed lijkt te dalen. Maar dat is verkeerd volgens de viroloog. “Alle cijfers blijven goed dalen. Maar bij de 17-jarigen is die daling wel het traagst. Ook in alle gewesten en provincies is er een daling, met uitzondering van de provincie luik.” In Henegouwen, Antwerpen en Luik zien we momenteel het meeste aantal besmettingen, in de Henegouwse ziekenhuizen blijft het nu ook erg druk.

De aanwezigheid van de Indiase variant zou wel lichtjes zijn toegenomen. Die is van 0,9 naar 1,3 procent gestegen. “Het gaat om een lichte stijging”, klinkt het nog.

Ook met de ziekenhuisopnames gaat het goed. Daar is een daling met 22 procent vergeleken met de week ervoor. Ook de ziekenhuisbezetting daalt aan een versneld tempo. Op intensieve zorg is er een daling van 26 procent. En ook met de overlijdens gaat het in dalende lijn. Vorige week ging het over 13 overlijdens per dag. Het gaat om een daling van 24 procent.

“CO2 meter vanaf 9 juni verplicht”
Coronacommissaris Pedro Facon herhaalt dat CO2 meters voor horecazaken, feestzalen en fitnesscentra verplicht zullen worden vanaf 9 juni. “Het Covid-19 virus wordt voornamelijk verspreid via aerosolen, kleine druppeltjes die u produceert als u spreekt, ademt, lacht of hoest. Die kunnen lang blijven hangen, waardoor anderen ze kunnen inademen zelfs als er anderhalve meter afstand wordt gehouden”, legt Facon uit.

“Die kleine druppeltjes omvatten ook virusdeeltjes, daarom is ventileren en verluchten cruciaal. Maar hoe weet u hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in een ruimte? Dat is niet gemakkelijk. Maar u kan kijken of de ramen, deuren openstaan, of er ventilatiesystemen aanwezig zijn. Iets anders zijn de CO2 meters. Die meters zijn in alle openbare binnenplaatsen aangeraden. Op bepaalde plaatsen is het vanaf 9 juni verplicht, waaronder de horeca, feestzalen en fitnesscentra.”