Dat er in Sint-Truiden een vaccinatiecentrum zal komen, staat in de sterren geschreven. Burgemeester Heeren heeft daarover gisteren overlegd met de CD&V-top, voorzitter Joachims Coens en minister Wouter Beke, zo meldt ze op Instagram
Tijdens de eerste golf werd de stad zeer zwaar getroffen door het virus, Sint-Truiden werd zelfs wereldnieuws.
Het zou gaan om vaccinatiecentra met een capaciteit van 30 inentingen per uur, dat zijn er 360 per dag gerekend op een werkdag van 12 uur. Aan dit tempo zal het toch nog 112 dagen duren vooraleer alle 40.000 Truienaars ingeënt zijn. Even berekenen: als men start op 1 februari, dan duurt het tot einde mei duren alvorens we allemaal onze prik gehad hebben, als we erop rekenen dat men 7/7 gaat vaccineren. En dan spreken we nog niet van de andere 55.000 inwoners van de Eerstelijnszone Haspengouw. Dan gaat het 264 dagen duren, tot eind september. We zijn nieuwsgierig naar de officiële mededeling! Want het wordt tijd dat de overheid begint met de organisatie van de vaccinatie bekend te maken aan de bevolking. Nu hoor je alleen “wij zijn klaar”, maar hoe klaar?
Van Veerle Heeren konden we te weten komen dat er in de Eerstelijnszone Haspengouw twee vaccinatiecentra komen waarvan één in Sint-Truiden voor de stad, Gingelom en Nieuwerkerken. “Volgende week is het draaiboek daarvoor klaar en kunnen we de voorbereidingen starten. Dat is trouwens geen goedkope zaak en vooral gecompliceerd van organisatie”, zegt de Truiense burgemeester. Zij verwacht dat tegen einde maart Sint-Truiden klaar is om te beginnen met vaccineren op grote schaal.
We geven nog even de volgorde van vaccinatie mee:
- Woonzorgcentra en zorgpersoneel
- In de eerste fase, in januari en februari, zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen.
- Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod.
- Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
- Daarna komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.
De eerste 600.000 vaccins, van de firma Pfizer, worden in januari verwacht en zullen prioritair naar de woonzorgcentra gaan. Aangezien van dit vaccin 2 dosissen nodig zijn, zullen met deze eerste lading 300.000 mensen gevaccineerd kunnen worden. Deze eerste levering zal dus niet volstaan om meteen iedereen in de zorg in te enten, want er zijn in totaal zo’n 500.000 zorgverstrekkers.
- 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen
- In een tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt.
- Daarop volgen de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen.
- Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie). Wie dat precies zijn, moet nog worden bepaald.
- Rest van de bevolking
In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komen eerst andere risicopatiënten aan de beurt en dan de rest van de volwassen bevolking.
Met z’n allen naar de vee-markt dus. Ook de mensen die niet kunnen gaan of staan ?
“Voor de stad (…), Gingelom en Nieuwerkerken”. Géén woord over de deelgemeenten…