In de periode van 3 tot 9 november zijn elke dag gemiddeld 186,3 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 22 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano in het dagelijks epidemiologisch bulletin van 9 november.

De R-waarde steeg tot 1,18. Dat betekent dat de epidemie nog in kracht toeneemt.

Het aantal overlijdens in de periode van 31 oktober tot 6 november steeg met 2 procent, tot gemiddeld 21,6 per dag.

De cijfers per gemeente van de V.U.B. waren nog niet beschikbaar en zullen zo vlug mogelijk bijgevoegd worden.

Het aantal ziekenhuisopnames door corona blijft stijgen: tussen 3 en 9 november werden elke dag gemiddeld 186,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daardoor zal de kaap van 500 patiënten op intensieve zorg binnenkort gerond worden. De ziekenhuizen moeten het aantal bedden dat ze vrijhouden voor coronapatiënten verder opschalen. Concreet moeten de ziekenhuizen binnen de twee weken 33 procent van de bedden, één bed op de drie dus, openhouden voor Covid-patiënten. In absolute aantallen gaat het om 666 van de 2.000 IZ-bedden.

“Het vrijhouden van bedden betekent dat zorg uitgesteld moet worden”, zegt Cloet. Ze benadrukt bovendien dat in bepaalde regio’s al meer dan een derde van de IZ-bedden bezet is, bijvoorbeeld in bepaalde ziekenhuizen in West-Vlaanderen en in Brussel.