Al een aantal dagen was duidelijk dat het aantal coronabesmettingen in ons land op een plateau aan het komen is. Zondag blijkt uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano dat het dagelijks gemiddelde van de afgelopen zeven dagen nu net iets hoger eindigt dan het dagelijks gemiddelde van de zeven voorgaande dagen. In de cijfers van zondag tekenen alle vijf de Vlaamse provincies een stijging op. De andere indicatoren dalen (voorlopig) wel nog.

Het gemiddelde geldt voor de jongste zeven dagen waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn, van woensdag 3 tot 9 december. In die periode werden er 15.287 besmettingen vastgesteld, of gemiddeld 2.183,9 per dag. Voor de zeven dagen daarvoor, van 26 november tot 2 december waren dat er 15.246, of gemiddeld 2.178 per dag.

Zoals bekend is een van de voorwaarden voor nieuwe versoepelingen dat het aantal dagelijkse besmettingen onder de 800 moet zakken. In alle vijf de Vlaamse provincies gaat het aantal bevestigde besmettingen omhoog. In West-Vlaanderen is die groei nog altijd het grootst, met 12 pct. De andere provincies zitten rond een groei met 5 procent, in Limburg is dat +1 procent. Brussel blijft gevoelig zakken (-21%), en in Wallonië kent enkel Namen een (beperkte) toename (+1 procent). Er werden nu al 605.966 Belgen besmet met het coronavirus, dat zijn er 2.809 meer dan gisteren.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt dus wel nog. Dat waren er gemiddeld 178,2, of een daling met 5% in vergelijking met de week ervoor. Er werden nu al 44.745 mensen gehospitaliseerd, 188 meer dan gisteren.

Enkel bij de overlijdens is er nog een grote daling op te tekenen. Daar meldt Sciensano gemiddeld 90,4 overlijdens per dag, 21% minder. Toch moesten we gisteren nog 110 overlijdens noteren wat het totaal aantal doden brengt op 17.902.

Met dergelijke dagelijkse stijgingen kan het niet anders dan dat binnen een week ook de weekgemiddelden weer omhooggaan. We zijn dus nog helemaal niet aan de verse patatten! Trouwens ook niet in andere landen.

Het ziet er naar uit dat de Duitsers volgende week in een harde lockdown gaan waarbij alles dicht gaat en het aantal contacten erg beperkt wordt, en dat tot na de jaarwisseling. Bondskanselier Angela Merkel zit daarover zondag in spoedoverleg samen met de 16 deelstaten, nu de coronacijfers in het land de afgelopen dagen grimmige records breken.

De Nederlanders overleggen vandaag over de coronapandemie, meldt Nieuwsuur. Het overleg was pas op maandag gepland, maar de cijfers hebben de politiek gedwongen om de gesprekken te vervroegen. De sluiting van niet-essentiële winkels ligt er op tafel, mogelijk wordt dat dinsdag op een persconferentie van de Nederlandse premier aangekondigd.

Sint-Truiden kreeg gisteren 7 besmettingen erbij. Met de aangroei van vandaag (+4) komen we op 1.348 besmettingen een R-getal van 1.290. In Hasselt moet gisteren iets gebeurd zijn: daar steeg het aantal besmettingen met maar liefst 40 tot 1.979 terwijl de aangroei in Genk beperkt bleef (2.710, +7).

In de Limburgse ziekenhuizen liggen momenteel 113 patiënten met Covid-19 waarvan 23 op intensieve. Tussen 5 en 11 december verloren 17 Limburgers het leven. De laatste cijfers van het Sint-Trudo Ziekenhuis dateren al van vrijdag: 3 coronapatiënten waarvan één op intensieve.

De nieuwskoppen in de maandagkranten voorspellen weinig goeds:

“Alle bewoners woon-zorgcentrum Mol in isolatie op kamer na Sint-bezoek”
“Ook 11 personeelsleden besmet na Sint-bezoek in Mol”
“Politie legt bijeenkomst van dertigtal personen stil op appartement in Deurne”
“Corona-uitbraak in woon-zorgcentrum Maldegem”
“Brusselse Nieuwstraat alweer afgesloten: Maximumcapaciteit deze namiddag bereikt”
“Opnieuw meer dan 9.000 besmettingen in Nederland”
“Veldwachters trekken aan de alarmbel: steeds meer illegale feestjes in Limburgse bossen”
“Corona-uitbraak in Bocholts woonzorgcentrum: 14 besmettingen”
“Gezinssport Vlaanderen schrapt skireizen tot aan paasvakantie”