Het wordt lente, het is warmer, de temperaturen schurken tegen de zomer aan, en we hebben goesting om de remmen, wat los te gooien -lees ons wat minder aan te trekken van de coronamaatregelen- en het meest gebruikte werkwoord van de jaren ’20 toe te passen: te GENIETEN.

“Niet doen, niet doen” waarschuwen ons de virologen, epidemiologen, en andere wetenschappers die het virus voor ons in het oog houden.

“Er worden allerlei speculaties gedaan over versoepelingen en de timing ervan”, zegt Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. “Maar laat ons vooral kijken naar de realiteit. Dankzij onze gemeenschappelijke inspanningen zitten we nu al enkele weken op een plateau. Dit plateau is echter nog veel te hoog, en moet en zal naar beneden gaan.” Hij roept daarom nog eens op om de maatregelen te respecteren, ook tijdens het eerste lenteweer van komend weekend. “Buiten mag je met maximum vier personen samen zijn, kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee”, zegt Yves Stevens. “Zorg dat u ook op plaatsen waar takeaway wordt aangeboden, de social distancing kan respecteren. Zo kunnen we op een veilige manier genieten van de eerste zon, en krijgen we de curve samen naar beneden.”

“De besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens zijn opnieuw gedaald op weekbasis, maar het aantal patiënten op intensieve zorg lijkt echter niet meer te dalen”, zo verklaarde Steven Van Gucht van Sciensano vrijdagvoormiddag op de persconferentie. “En de cijfers van de laatste dagen geven aan dat we binnen enkele dagen opnieuw een stijging kunnen verwachten. De plateaufase in ons land houdt dus nog altijd aan. Gezien de scholen, de kappers en de winkels open zijn en de winter nog altijd in het land is, is dat geen slechte prestatie, maar het fragiele evenwicht blijft. We hebben nu geduld en volharding nodig om ons aan de maatregelen te blijven houden. Dat is moeilijk, maar hou vol. Geduld zal lonen”, sprak de viroloog iedereen moed in.