Premier Alexander De Croo heeft een breed advies gevraagd aan expertengroep Gems over de maatregelen voor binnenactiviteiten. Dat advies wordt ‘zo snel mogelijk’ verwacht. De expertengroep komt vanavond nog bijeen om de epidemiologische situatie te doorlichten en de bestaande maatregelen tegen het licht te houden.

Het was Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) die deze avond in het nieuws met een heel ander standpunt naar voren kwam dan w  at hij tot dan toe verdedigde: hij voor een vervroegde bijeenkomst van het Overlegcomité. Concreet pleitte hij ervoor om grote indooractiviteiten te schrappen tot 15 december.

Hij heeft het dan over theatervoorstellingen, concerten en indoor sportactiviteiten. “Ik denk dat we deze maatregelen nu moeten nemen om ervoor te zorgen dat we kerst en nieuwjaar in een min of meer normale sfeer zouden kunnen vieren”, aldus Jambon.

Of daar ook een Overlegcomité over moet samenkomen, liet de Vooruit-vicepremier Vandenbroucke in het midden, omdat dat een bevoegdheid van de premier is. Het kabinet van premier Alexander De Croo liet later weten dat de eerste minister intussen het advies van het coronacommissariaat en de expertengroep Gems heeft gevraagd. Er zal ook contact worden opgenomen met de andere ministers-presidenten en op basis daarvan zal een beslissing worden genomen. Volgens coronacommissaris

Het kabinet van de premier wees er nog op dat de gemeenschappen gisteren nog vroegen om cultuurrepetities opnieuw mogelijk te maken. “Daar zijn we niet op ingegaan wegens de moeilijke situatie in de zorg”, klinkt het. Vanuit Vlaanderen kwam die vraag gisteren van … van minister-president Jambon, ook bevoegd voor Cultuur.