De coronacijfers blijven stagneren Dat blijkt zaterdag uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Er zit nog weinig beweging in!

Terwijl het aantal besmettingen relatief stabiel blijft, daalde het gemiddelde aantal tests per dag in dezelfde periode, met -16 procent, tot ruim 39.100. De positiviteitsratio komt zo uit op 5,7 procent, een stijging van 0,7 procent. 752379 Belgen mogen zich rekenen tot de groep die al minstens eenmaal besmet geraakt, 2640 meer dan gisteren.

210221-grafiekAl bijna twee maanden weinig verandering
Op 27 oktober kenden we de hoogste piek met een stijging met 22.213 besmettingen. Net zo snel als de grafiek steeg, daalde die ook, maar sedert 1 januari 2021 zit er nog weinig daling in en blijven we dagelijks tussen de 2.000 en de 3.000 besmettingen noteren. Hiervoor bestaat geen beter woord dan stagnatie! Er beweegt nog weinig, ondanks alle maatregelen lopen nog 60.000 Belgen per, maand tegen de coronalamp. En wat erger is, we beginnen corona-moe te worden, we vinden dat maatregelen er zijn om te omzeilen, de grijpen elke kans om langs de lijntjes te kleuren en wat erger is, in de wetenschappelijke wereld worden beunhazen wakker, de antivaxxers, die van corona een liquidatieproces maken: de wet van de sterkste die mag overleven. Erger nog in de politiek, waar would-be virologen hun achterban beginnen te plezieren met nu reeds het bed te spreiden voor versoepelingen: als je iets maar vaak genoeg zegt, dan geven ze wel toe. Een triestig en onverantwoord schouwspel!

Het gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuisopnames de jongste zeven dagen daalde -2 procent tot 119. Alleen het gemiddelde aantal overlijdens daalt nog echt, tot 37,4 per dag. Dat is een daling van -9,7 procent in de periode van 11 tot 17 februari, vergeleken met de week ervoor. Mogelijk speelt hier een vroeg effect van de vaccinatiecampagne, nu al ruim 397.700 Belgen een eerste prik kregen.

In de ziekenhuizen liggen er op dit moment 1.568 coronapatiënten (-2 procent). Op intensieve zorg liggen 315 patiënten (+1 procent). In totaal vallen er momenteel al 21.887 overlijdens te betreuren door covid-19.

210221-cijfersNog niet klaar met het virus
Ook in Sint-Truiden zijn we nog niet klaar met het virus: gisteren +47, waarvan 21 in het asielcentrum en de rest? Joost mag het weten. Vandaag weer 11 besmettingen erbij, het R-getal dat al tegen de 1,5 aanschurkt (elke 100 besmette Truienaars besmetten er 150 andere, de epidemie groeit dus) zijn geen cijfers om vrolijk van te worden. Ook in de gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw zien we deze tendens. En de vaccinaties, die liggen stil, hier en in heel Limburg en de farmaceutische nijverheid doet flink zijn best om de volksgezondheid onderuit te halen door niet te leveren wat beloofd werd. Of is dat ook een deel van hun economische strategie? Bemoedigend is anders.