Tussen 26 juni en 2 juli hebben elke dag gemiddeld 506 mensen te horen gekregen dat ze een positieve coronatest hebben afgelegd, 52 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het gezondheidsagentschap Sciensano.

In dezelfde periode werden wel ook 49 procent meer testen afgenomen, gemiddeld 60.100 per dag. De positiviteitsgraad, het aantal vastgestelde besmettingen in verhouding tot het aantal testen, blijft stabiel: 1 op de 100 test positief.

Er sterven gemiddeld nog elke dag zowat 3 mensen aan het virus. Er zijn in België sinds het begin van de coronacrisis al 25.190 coronapatiënten gestorven.

Er worden dagelijks nog gemiddeld zowat 15 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Maandag waren 262 ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten, twee minder dan zondag. Tegenover zaterdag was er wel een toename; toen waren 255 bedden ingenomen. In de voorbije weken is het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen aan een stevig tempo gedaald: begin juni waren het er nog meer dan 1.000, begin mei zelfs nog ruim 2.700.

In Sint-Truiden waren er gisteren geen bijkomende besmettingen en is nu al driekwart van de bevolking gevaccineerd (30.619 op 40.557 inwoners) en als we enkel de volwassenen (+18) zouden tellen, dan komen we zelfs aan een vaccinatiegraad van 90,21 procent. En dat is bij de betere cijfers van het land.

Ondertussen is voorzichtigheid wel geboden. Dit vonden we in de kranten…

  • De droom van veel jongeren om al feestend in Spanje de corona-ellende te vergeten, lijkt alweer voorbij. Touroperatoren annuleren de Spaanse feestvakanties, of ze overwegen dat te doen. Dat heeft alles te maken met de snel oplopende besmettingen in Spanje en de rol van de discotheken daarin.
  • Catalonië, Aragón en de regio van Valencia kleuren voortaan rood op de kaart van het Europese centrum voor ziektebestrijding, ECDC. De Belgische overheid neemt die kleurcodes over en dat heeft gevolgen voor terugkerende reizigers.
  • Ongeveer 165 van de naar schatting 600 mensen die vorige week uitgingen in een discotheek in Enschede, in Nederland, hebben corona opgelopen. Dat bevestigt Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) van Twente zondag.
  • De eerste avond dat discotheek Aspen Valley weer mocht openen is met een sisser afgelopen. Van zo’n 165 bezoekers is intussen bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus. Nochtans moesten feestgangers verplicht een negatieve test of een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.

Toch om even over na te denken