Tussen 24 en 30 juli werden per dag gemiddeld 32,9 COVID-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 22 procent ten opzichte van de voorgaande 7 dagen. Dat blijkt zaterdag uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel 317 coronapatiënten, van wie 96 op de afdelingen intensieve zorg.

In de week van 21 tot en met 27 juli werden dagelijks gemiddeld 1.418 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een daling met 4 procent ten opzichte van de week voordien maar er werd ook een kwart minder tests afgenomen. In diezelfde periode werden per dag gemiddeld ongeveer 55.300 tests uitgevoerd. De positiviteitsratio blijft stabiel op 2,9 procent.
Het gemiddeld aantal overlijdens in diezelfde periode is licht toegenomen, tot 2,7 per dag. Dankzij de hoge vaccinatiegraad blijft dat aantal gelukkig relatief laag.

Afgelopen week kondigde een aantal vaccinatiecentra een vervroegde sluiting aan. Zo gaat het vaccinatiecentrum van Lommel op 31 augustus dicht, dat van Diest op 15 september. Bedoeling is dat in elke eerstelijnszone minstens één vaccinatiecentrum zal openblijven tot 15 oktober. Dat betekent dus dat er tot half oktober minstens acht vaccinatiecentra in Limburg zullen blijven bestaan, al zullen er dat wellicht meer zijn. Onder meer in eerstelijnszone Maasland blijft zowel het vaccinatiecentrum van Maasmechelen als dat van Maaseik open tot 15 oktober. Ook in eerstelijnszone Haspengouw blijven de vaccinatiecentra van Sint-Truiden en Borgloon nog naast elkaar bestaan tot half oktober.

Vanaf half oktober zullen de vaccinatiecentra vervangen worden door zogenaamde ‘vaccinatiepunten. Als de vaccinatiecentra sluiten, komen we in de zogenaamde intermediaire fase terecht. In die nieuwe fase zullen de grotere vaccinatiecentra vervangen worden door kleinere vaccinatiepunten. Er wordt momenteel volop overlegd met de eerstelijnszones hoeveel vaccinatiepunten er nodig zullen zijn en op welke locaties die dan moeten komen. Zeker is al dat de huisartsen hierbij een belangrijke rol zullen spelen.