Het aantal nieuwe infecties met het coronavirus in de periode van 9 tot en met 15 juli is met 61 procent gestegen tegenover de week voordien. Dat blijkt zondag uit cijfergegevens van het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano.

In de laatste periode van zeven dagen zijn er gemiddeld dagelijks 143 besmettingen opgetekend. Uit de data van zondag blijkt dat er tot dusver 63.706 besmettingen zijn vastgesteld in ons land. Dat zijn er 207 meer dan bij de update van gisteren.

Het is al de elfde stijging op rij. Het staat vast dat er ook de komende dagen nog een stijging van het gemiddeld aantal besmettingen komt.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt, al is die daling erg klein. In de laatste zeven dagen werden er gemiddeld 9,7 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De week voordien waren dat er nog 10,1.

Ook bij de doden rapporteert Sciensano een kleine daling. In de laatste zeven dagen waren er gemiddeld 2,1 overlijdens per dag te betreuren. De periode daarvoor was dat nog 2,2.

Er blijven maar nieuwe covid-opstoten komen. Er zitten nu 58 Belgische gemeenten boven de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Meer dan dubbel zoveel als dinsdag. Maar de cijfers lopen achter, waarschuwen experts. In verschillende gemeenten verspreid over heel Vlaanderen slaan de zenuwen toe.

De topministers en experten komen deze ochtend vervroegd samen om bijkomende coronamaatregelen te bespreken. Daarmee willen ze snel inspelen op de opflakkerende besmettingen. Een van de voorstellen is een verstrengde aanpak van restaurant- en cafébezoeken.

Een van de voorstellen is dat er aan de ingang van elk café en restaurant een formulier waarop de klanten hun naam en telefoonnummer achterlaten. Vandaag is dat al standaard in onder meer Duitsland. Ook in ons land is daarover al gesproken, bij de heropening van de horeca begin juni, maar dat is er toen niet van gekomen. Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers komt dat idee nu opnieuw op tafel. Het is een van de voorstellen die Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, vandaag aan de regering zal doen.