Zo’n 14,4 procent van de Belgische bevolking heeft antistoffen tegen Covid-19. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis naar aanwezigheid van antilichamen in bloedstalen van bloeddonoren. Bloeddonoren zijn representatief voor de gezonde Belgische bevolking.

Rode Kruis-Vlaanderen bezorgt sinds het begin van de epidemie tweewekelijks bloedstalen van donoren aan Sciensano om te onderzoeken in welke mate de gezonde bevolking antistoffen tegen het coronavirus bezit. Ook de Franstalige afdeling van Rode Kruis stapte mee in het onderzoek en tot vandaag zijn al 16.000 stalen geanalyseerd. Sinds de tweede golf is een sterke stijging van het aantal bloeddonoren met antistoffen vast te stellen. Het duurt zo’n twee weken na een infectie voor iemand antistoffen in het bloed heeft.

“Begin maart maten we in Vlaanderen slechts 2 procent aanwezigheid van antistoffen bij bloeddonoren, dat steeg nadien tot zo’n 5 procent en dat cijfer bleef tot midden oktober ongeveer stabiel”, zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Sindsdien is er een duidelijke stijging te zien, tot 14,4 procent eind november. Dat weerspiegelt wellicht de tweede golf.”

Minder verplaatsingen
Sinds de eerste week van de kerstvakantie verplaatsen we ons veel minder, zo blijkt uit een analyse van Sciensano. “De cijfers zijn vergelijkbaar met die van de herfstvakantie”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “Alleen tijdens de eerste lockdown (-3 procent) bleven we nog vaker thuis, maar toen waren niet-essentiële verplaatsingen verboden.”

Tot vlak voor kerstmis verplaatsten we ons weliswaar meer naar winkels, maar veel minder voor werk en vrije tijd, zo blijkt nog uit de analyse. “In totaal was er een forse daling in onze mobiliteit, die ook nu weer overeenkomt met een daling in het aantal besmettingen”, aldus Van Gucht. “Opvallend: wij Belgen zijn op kerstdag zelf 28 procent van de tijd thuisgebleven, dat is veel meer dan onze buren. We doen het veel beter dan Nederland (22%), Duitsland (23%), Frankrijk (25%) en het Verenigd Koninkrijk (27%). Dat is een uitstekend resultaat, we hebben massaal gevolg gegeven aan de oproep op kerst thuis te vieren. Als we dat nog kunnen doortrekken, kunnen we het nieuwe jaar starten met een pak minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.”

Maatregelen reizigers zeer onvoldoende
Experts pleiten voor een verplichte recente coronatest en quarantaine voor landgenoten die terugkeren vanop reis. Ze vinden het huidige verplichte reizigersformulier (Passagier Lokalisatie Formulier of PLF) onvoldoende. “Wat we nu hebben is niet veilig of solide genoeg. Een systeem alleen gebaseerd op goodwill kunnen we ons in deze fase niet zo goed meer permitteren”, zei infectiologe Erika Vlieghe woensdag in ‘De ochtend’ op Radio 1. Over de inhoud van het expertenrapport dat dinsdag aan de regering werd voorgelegd, deed ze geen uitspraken.