Vandaag is het D-day, maar of deze D-day (decision) ook een V-day (victory) wordt valt nog af te wachten. Het is vooral de chantage en rebellie van politici die flagrant zijn: ze chanteren het Overlegcomité, niks meer of niks minder.

Van wie we weinig hoorden, waren de virologen en de zorgsector. De politici daarentegen zorgden voor heisa: hun eis voor versoepelingen en vooral voor de heropening van de terrassen was ongezien en ongehoord in democratisch België. Zelfs een gouverneur durfde te stellen de orde niet meer te willen handhaven. Het wordt tijd die Augiusstal uit te mesten.

Maar het is dan toch zo ver: de terrassen mogen weer open. Of de soep de kool waard is, daarover gaan politici niet, wel over het gehoorzamen aan de vox populi. Meteen kunnen we de vraag stellen: welke naam gaan we aan de vierde golf geven? De Magnette-Jambongolf? Het zij zo. Dit kwamen de vroede vaderen van ons land overeen:

210414-decroOp 19 april starten de scholen weer, gedeeltelijk fysiek, zoals voor de paasvakantie.

Op 19 april valt het reisverbod weg maar de quarantaineplicht blijft als met uit rode gebieden terugkomt.

Vanaf 26 april wordt onze buitenbubbel groter: van 4 naar 10, mits afstand en mondmaskers.

Vanaf 26 april mogen niet-medische contactberoepen weer open zoals kappers en schoonheidssalons.

Vanaf 26 april moet je niet meer reserveren voor niet-essentiële winkels maar de regels blijven: ontsmetten, afstand en mondmasker.

Vanaf 26 april zijn testevenementen mogelijk.

Vanaf 8 mei mogen de horecazaken hun terrassen weer buiten zetten, in Vlaanderen blijft de overheidssteun.

Vanaf 8 mei wordt de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod van meer dan 4 personen vanaf middernacht tot 05.00 uur.

Vanaf 8 mei mogen we thuis twee knuffelcontacten van hetzelfde huishouden ontvangen in plaats van één.

Vanaf 8 mei mogen buiten cultuurevenementen georganiseerd worden voor maximum 50 personen.

Nog vanaf 8 mei kunnen:
– erediensten in openlucht met meer dan 50 personen
– pretparken mogen weer open
– buiten sporten meet maximum 10 personen

Op 23 april is er een nieuw Overlegcomité gepland om beslissingen te nemen over de zomer. Op lange termijn is beslist dat de horeca binnen weer open mag als het aantal patiënten op intensieve onder de 500 ligt.

“We hebben voorzichtig en realistisch gehandeld”, zegde premier De Croo. “De redenen liggen voor de hand: de slechte toestanden in onze ziekenhuizen: de druk is veel te hoog, veel jonge mensen komen er terecht, een derde verzeilt op intensieve en de zorg voor andere patiënten komt in het gedrang.”

Maar de premier was ook niet blind voor de omstandigheden. “Wij zijn niet blind voor de cijfers maar ook niet doof door de verzuchtingen van vele landgenoten”, zegde hij nog.