Tijdens de week van 24 tot en met 30 augustus werden dagelijks gemiddeld 439,9 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Het gaat om een daling met 11 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano die donderdag bekend gemaakt werden. Wel ligt dit gemiddelde hoger dan dat van 23 tot 29 augustus (438,4), dat van 22 tot 28 augustus (431) en dat van 21 tot 27 augustus (430). Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de coronapandemie is gestegen tot 85.911, 424 meer dan een dag eerder gemeld.

Het dagelijkse aantal sterfgevallen blijft duidelijk afnemen. Van 24 tot 30 augustus bezweken gemiddeld 3,9 personen per dag aan Covid-19. Het gaat om een daling met 36 procent. Het totale dodental sinds het begin van de epidemie staat nu op 9.898 en dat is 1 meer dan gisteren. Tot slot zakten de ziekenhuisopnames met 39 procent tot gemiddeld 14,7 per dag. Sinds 15 maart werden in totaal al 19.044 mensen opgenomen in het ziekenhuis (24 meer dan een dag eerder gemeld).

Voor Sint-Truiden werden er gisteren geen besmettingen gemeld en blijft dat aantal op 761.

Experten krijgenbescherming
Maar liefst vier Covid-experts krijgen momenteel politiebescherming. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd op Twitter. Naast viroloog Marc Van Ranst gaat het nu ook om de voorzitter van de GEES-expertengroep Erika Vlieghe en nog twee andere wetenschappers.

“Vier Covid-experten krijgen momenteel politiebescherming. Vier!”, schrijft Van Ranst vol ongeloof op Twitter. Waarna hij Paul Van Tigchelt, de directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) citeert: “Rechts-extremisten gebruiken dezelfde methoden als salafisten: complottheorieën waarin ze hun tegenstander demoniseren, die ‘vernietigd moet worden, anders overleven we het niet’.”