AstraZeneca zal volgende week zondag de eerste 80.000 doses leveren, tien dagen later volgen nog eens 300.000 doses. Dat heeft de taskforce vaccinatie bevestigd. Als er geen verdere vertragingen zijn bij de leveringen, zou iedereen ‘richting september’ zijn eerste vaccinprik gehad moeten hebben.

AstraZeneca, het farmabedrijf dat gisteren groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor zijn vaccin, levert op 7 februari de eerste 80.000 doses voor ons land. Op 17 februari volgt de tweede levering van 300.000 doses. Dat heeft de taskforce vaccinatie gemeld in het wekelijkse vragenuurtje op zaterdag.

Als de grote leveringen van vaccins in het tweede en derde kwartaal geen vertragingen oplopen, blijft het haalbaar dat iedereen tegen september een eerste inenting met een coronavaccin gekregen zal hebben. Dat heeft de taskforce vaccinatie zaterdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie. De vertraging bij Moderna bij de eerste levering heeft in principe weinig impact, omdat het om een beperkt aantal dosissen gaat.

Vrijdag raakte bekend dat het Amerikaanse bedrijf Moderna in de eerste week van februari zowat 20 procent minder coronavaccins aan België zou leveren dan eerder gepland. Ook AstraZeneca had eerder al laten weten dat er minder dosissen geleverd zouden worden dan vooraf afgesproken. Toch blijft het volgens de taskforce vaccinatie mogelijk om aan het huidige scenario vast te houden, namelijk een eerste prik voor iedereen in september. “Als de voorspellingen voor leveringen in het tweede en derde kwartaal kloppen, kunnen we de laatste fase inzetten net voor de zomer”, zegt de Limburgse voorzitter Dirk Ramaekers. “Richting september zou iedereen gestart moeten zijn met de vaccinatie.” De minder grote levering van Moderna volgende week zal volgens Ramaekers weinig impact hebben op de strategie. “Dat komt omdat die eerste leveringen beperkt zijn. Een week een mindere levering is niet dramatisch, maar het is wel belangrijk dat de volgende, grotere leveringen geen vertraging oplopen.”

“Een farmabedrijf dat de afspraken niet kan nakomen is uiteraard ergerlijk”, zegt Ramaekers, “maar ik heb wel de indruk dat firma’s nu op zijn minst trachten zeer proactief te communiceren, twee à drie weken op voorhand, als er problemen zijn. Dat helpt ons zeker. Maar elke wijziging leidt natuurlijk tot ergernis.”

Voor elke Vlaming zijn eerste prik zal hebben zullen we dus al in de herfst leven, en niet in putje zomer, zoals Vlaams minister-president Jan Jambon twee weken geleden nog zo optimistisch voorspelde.