Nationale Crisiscentrum: “Virus negeren is geen optie”

De voorbije weken liepen gemiddeld 279 mensen een Covid-19-infectie op. In totaal werden er 1.952 nieuwe besmettingen geregistreerd, de week voordien waren dat er 1.142. Er is sprake van een stijging van 71 procent. Maar liefst 47 procent van de nieuwe infecties vonden plaats in de provincie Antwerpen. De meeste nieuwe infecties komen nog steeds het meest voor onder de actieve bevolking. In totaal liggen er nu 211 mensen in het ziekenhuis, een stijging van 26 procent tegenover vorige week. 47 van die patiënten ligt op intensieve zorgen. Het aantal overlijdens ligt op gemiddeld 2 per dag.

“De snelle stijging is zorgwekkend”, zegt epidemioloog Boudewijn Catry tijdens de persconferentie. “Het aantal patiënten in ziekenhuizen is voorlopig nog beperkt, maar ook die cijfers zijn in stijgende lijn. We moeten nu, vandaag, ons gedrag aanpassen, om daar iets aan te veranderen. Zeker nu er mooie dagen voorspeld worden is de verleiding groot om het virus even te vergeten, maar het virus negeren is geen optie.”

Volgens Catry is het belangrijk het aantal sociale contacten te beperken en bij afspreken dat ook buiten te doen, met voldoende afstand. De epidemioloog benadrukt ook dat handen wassen zeer belangrijk blijft, net als het correct dragen van het mondmasker. “Blijf ook zeker thuis bij ziektesymptomen, zelfs al zijn het lichte”, klinkt het. “Het zijn kleine aandachtspunten maar ze maken een groot verschil voor uzelf en de mensen rondom u.”

Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, benadrukte op de persconferentie dat iedereen zijn gedrag moet aanpassen, “niet alleen de jongeren of de ouderen.” Stevens verwees ook naar feestjes die nog her en der georganiseerd worden. “Het is niet het moment om die te organiseren, niet zonder de strikte voorwaarden te respecteren. Een feest moet een heuglijke gebeurtenis zijn, en niet de start van een supercluster.”

In Antwerpen heeft de lokale politie dit weekend meer dan 550 horecazaken gecontroleerd op het naleven van de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). 34 zaken werden na de controle gesloten. De meeste overtredingen draaiden rond het niet respecteren van de mondmaskerplicht voor het personeel.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
13.227 besmettingen op één dag!

Zoals elke morgen bereikten ons de cijfers van Sciensano en van de Vrije Universiteit van Brussel, waaruit wij onze informatie halen. En die zijn niet rooskleurig. Woensdag lagen 3.274 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 525 op de intensieve zorgen liggen (+39). Dat blijkt donderdagochtend uit …

Corona
Hebben we morgen een kwart miljoen besmettingen in ons land?

Uit de dagelijkse cijfers van Sciensano blijkt dat er nu al nu al bijna 3.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis liggen. Elke dag komen er nu al gemiddeld bijna 9.000 nieuwe coronabesmettingen bij in ons land. In de periode van 14 tot 20 oktober werden elke dag gemiddeld 295,4 …

Corona
2
Profvoetbal mag verder morsen met coronatesten

Tussen 10 tot 16 oktober zijn in ons land elke dag gemiddeld 8.422,4 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een stijging met 69 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Dat blijkt vandaag uit voorlopige gegevens van Sciensano. In totaal raakten nu al 230.480 mensen besmet met het virus, 8.227 meer …