Er liggen nu al 914 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 23 procent in vergelijking met vorige week. Van hen worden 229 patiënten behandeld op de intensieve zorg, een toename met 16 procent. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de periode tussen 9 en 15 oktoberwerden elke dag gemiddeld 3.010 nieuwe besmettingen geregistreerd, bijna de helft meer (+46 procent) dan in de week ervoor.  De positiviteitsratio van de afgenomen coronatesten is gestegen tot 6,4 procent. Het reproductiegetal steeg tot 1,21. Een cijfer boven 1 betekent dat de epidemie aan kracht wint. Al 1.289.033 besmettingen met het virus werden in ons land vastgesteld.

Het aantal mensen dat tussen 9 en 15 september stierf aan de gevolgen van Covid-19 steeg met 14 procent, tot gemiddeld 10,7 per dag. In totaal kwamen al 25.780 mensen om het leven.

Bijna 8,7 miljoen Belgen of 75 procent van de totale bevolking kreeg al minstens één dosis van een coronavaccin. Ruim 8,5 miljoen of 74 procent is volledig gevaccineerd. Van de volwassen bevolking is dat 87 en 86 procent.

Stijgende cijfers dus, die zich niet dadelijk zo expliciet vertalen in de Truiense cijfers. Gisteren kwamen er in Sint-Truiden 3 besmettingen bij (de voorbije drie dagen waren er dat samen 12 en de voorbije week 51). Ook voor de gemeenten van Haspengouw zijn die cijfers nog beheersbaar: enkel Nieuwerkerken, Gingelom en Borgloon kregen er één bij.

Qua hospitalisaties liggen ze in de Limburgse ziekenhuizen momenteel 35 coronapatiënten warvan 7 op intensieve en 2 aan de beademing. In Sint-Truiden liggen er geen patiënten met covid-19 in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Toch lijkt het virus in Limburg ook aan kracht te winnen. Wekelijks raken er nu 877 Limburgers besmet, dat zijn er gemiddeld 125 per dag. Op een week tijd is het aantal besmettingen in onze provincie met 50 procent toegenomen. “Die stijging verbaast niet”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) deze morgen in Het Belang van Limburg. “Het virus krijgt opnieuw meer kansen omdat we door het koudere weer binnen meer contacten hebben en er gelden nauwelijks nog coronamaatregelen. De meeste besmettingen doen zich voor bij kinderen en tieners, al circuleert het virus ook gretig bij de actieve bevolking. De zeventigplussers lopen in Limburg momenteel het minst vaak een coronabesmetting op.”