De cijfers blijven maar stijgen en dus zag het Overlegcomité zich genoodzaakt om de nodige verstrengingen door te voeren. In dit overzicht bundelen we alle nieuwe maatregelen die het Overlegcomité heeft genomen om de curve opnieuw om te buigen.

Het wordt geen lockdown zoals bij de eerste golf, maar er komen wel een aantal beperkingen:

 • Sluiting contactberoepen, niet-essentiële winkels enkel op afspraak
  Op het Overlegcomité is een akkoord bereikt over de sluiting van contactberoepen (zoals kappers en schoonheidssalons), en een regeling voor niet-essentiële winkels: die zouden op afspraak mogen openblijven, voor maximaal twee personen. In grote winkels “als Ikea of C&A” zouden dan weer 50 mensen tegelijk binnen mogen. Die regeling zou vanaf zaterdag ingaan.
 • Buitenbubbel terug naar vier personen
  Ook de regels omtrent de buitenbubbel worden verstrengd: het wordt niet langer toegestaan om buiten met tien personen samen te komen, dat cijfer wordt herleid naar vier.
 • Scholen volgende week dicht
  Alle scholen (behalve de kleuterscholen) moeten volgende week – een week voor de paasvakantie – ook de deuren sluiten. Het zou gaan om een volledige sluiting, enkel examens in het middelbaar onderwijs zouden onder bepaalde omstandigheden nog door kunnen gaan.

Deze maatregelen blijven ook nog gelden:

 • Telewerk blijft verplicht: er komen extra controles en strengere straffen
 • Avondklok niet uitgebreid: blijft van middernacht tot 5 uur ’s ochtends.
 • Niet-essentiële verplaatsingen zijn ook nog steeds toegelaten uiteraard in het binnenland
 • Niet essentiële reizen naar het buitenland: blijven verboden en de controle aan de grenzen worden verscherpt

De maatregelen gelden voor een maand (tot 26 april). Men rekent er echter op dat de scholen allemaal zullen overgaan tot contactonderwijs op 19 april, na de paasvakantie, datum waarop ook het reisverbod zou kunnen sneuvelen omdat Europa dwars is gaan liggen. Anderzijds werd er op de persconferentie met geen woord gerept over 1 mei, de opening van cafés en restaurants.

Jan Jambon ziet “het einde”
“Ik denk dat niemand nog overtuigd moet worden van de ernst van de situatie, niet in het minst op de diensten intensieve zorg”, neemt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) het woord. “Ik besef dat dit een opdoffer is, dat iedereen gehoopt had dat we de tijd van verstrengingen achter ons hadden gelaten. Maar het kan niet anders, we hebben geen keuze. We moeten een inspanning leveren, zoals we dat in het verleden al gedaan hebben. En deze opoffering is beperkt in de tijd.” Er is met de vaccinatiecampagne ook hoop, aldus Jambon. “Laat ons nu nog vier weken de handen aan de ploeg slaan, er is licht aan het einde van de tunnel.”

“Met voeten op de grond gezet”
“Het virus heeft ons de voorbije dagen weer met de voeten op de grond gezet. Dit is een les in nederigheid. Voor beleidsmakers, voor experts, en voor ons allemaal. Het ligt in onze aard om plannen te maken, maar jammer genoeg ligt het in de aard van het virus om die in de war te sturen. Maar ons doel blijft een zomer van vrijheid.”

“We hebben maandenlang het virus op een plateau kunnen houden. En we gaan deze derde golf ook de kop indrukken. Er is ook hoop: de vaccinaties verlopen steeds sneller. Tegen eind mei zouden alle 65-plussers en risicopatiënten een eerste prik gekregen moeten hebben… onder voorbehoud van leveringen”, zegde premier Alexander De Croo nog.