Sciensano organiseerde vandaag een persconferentie, en de voornaamste dingen die dar verteld werden, willen we onze lezers n iet onthouden.
“De ziekenhuisopnames nemen toe maar het tempo vertraagt”, zegt Van Gucht op de persconferentie. “De ziekenhuisopnames lijken te stabiliseren, hopelijk is dit een vooropname van een daling. Op intensieve zorgen blijven de cijfers wel toenemen. Aan dit tempo bereiken we op het einde van de week 1.000 bedden op intensieve zorg. Dat is een parameter die helaas pas heel laat terug zal dalen. Met een gezamenlijke inspanning kunnen we de derde golf wel breken. Hou er rekening mee dat het vaccin pas twee tot drie weken na toediening effect heeft”, zegt Van Gucht nog.
Minder besmettingen bij kinderen en tieners
Van Gucht: “De daling van de besmettingscijfers merken we vooral bij kinderen en tieners. In deze leeftijdscategorie is het aantal testen gevoelig afgenomen. Wanneer de scholen gesloten zijn, wordt er minder getest bij kinderen en tieners. Bij de 80- plussers zien we nog een toename van zo’n 10 procent, maar de cijfers lijken ook hier af te vlakken. In absolute cijfers stijgt het aantal besmettingen het felst bij de veertigers. Het aantal overlijdens stijgt nog, gemiddeld overlijden er nu 33 mensen per dag. Die vinden voornamelijk plaats buiten de rusthuizen.”
Testbeleid 2.0 voorgesteld op persconferentie
Van Gucht: “Een sterk en effectief testbeleid is essentieel om het virus te verslaan. Daarom versterken we het testen. Naast de klassieke PCR-testen komen nu testen in bedrijven en zelftesten in de apotheek. De klassieke test blijft de meest effectieve. De capaciteit in onze labo’s is erg vergroot. Deze is bedoeld voor mensen met symptomen of met hoogrisicocontacten. Ze zijn belangrijk in het detecteren van de nieuwe varianten van het virus. Ons land kan zo’n 150.000 testen verwerken per dag.”
Sneltesten in bedrijven
Van Gucht: “De federale overheid heeft beslist om sneltesten in bedrijven ter beschikking te stellen. Het gaat om werknemers die niet kunnen telewerken: zoals postbezorging, de bouw of in de vleesverwerking. Deze tests worden door gekwalificeerde personen uitgevoerd. De test gaat niet naar een labo en binnen de 15 minuten is het resultaat al. Zo moeten uitbraken snel ingeperkt worden en vermijden we dat bedrijven moeten sluiten. De testen zijn belangrijk om de continuïteit van de economie en de dienstverlening naar de burger te vrijwaren.
Ons land bestelde één miljoen sneltesten, de laatste 500.000 moeten nog wel geleverd worden.”
Zelftests bij apothekers
Van Gucht: “De zelftest wordt uitgevoerd door de burger thuis. Opgepast: deze test is niet even accuraat. Een zelftest vindt alleen een besmetting op zijn piek, wanneer er dus veel virus in de neus aanwezig is. Een negatieve test sluit dus geen besmetting uit. U moet dus de maatregelen blijven volgen, benadrukt Van Gucht nog. Bij symptomen moet u altijd de huisarts contacteren voor een grondigere PCR-test.”
Een zelftest kan dienen om veilig samen te komen met uw knuffelcontact. Het kan een extra voorzorg betekenen om uw naasten te beschermen.
Hoe neemt u zo’n test af? BEKIJK hier het filmpje
Zelftests moeten bewaard worden zoals een fles wijn: niet te koud en niet te warm op een donkere plaats. De voorraad bij de apotheek is momenteel nog beperkt, die voorraad wordt opgeschaald.
Reservelijst? Nog even wachten
Gudrun Briat (vaccinatiestrategie): “65 plussers worden volop gevaccineerd en de uitnodiging voor risicopatiënten onder de 65 gaan deze week uitgenodigd worden.” Soms komen mensen niet opdagen voor hun afspraak daarom werden in verschillende centra een reservelijst aangelegd. Vanaf vandaag is er een centraal aanmeldingsregister maar nog niet voor ons! “Iedereen kan zich inschrijven maar je kan niet ‘voorsteken’. Iemand van 28 zal niet voor iemand van 65 gevaccineerd worden. We starten in Deinze en Roeselaere. Hopelijk zal het volgende week beschikbaar zijn in de andere Vlaamse centra. In Wallonië wordt de lijst al breder gebruikt. Brussel neemt een eigen reservelijst in gebruik vanaf volgende week. Elk vaccin wordt zo optimaal gebruikt”, besluit Gudrun Briat.