Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw lichtjes afgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen verder stijgt en het reproductiegetal opnieuw boven de grens van 1 zit. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 21 en 27 september werden dagelijks gemiddeld 1.890 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 8 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode.
In diezelfde week werden dagelijks gemiddeld 46.700 testen afgenomen, zowat 2 procent minder dan de week voordien. De positiviteitsratio is licht gedaald: van dat aantal afgenomen testen geeft nog 4,5 procent een positief resultaat. Het reproductiegetal blijft met 1,02 wel boven de grens van 1. Een R-waarde lager dan 1 betekent dat de pandemie aan kracht afneemt, boven de 1 betekent terreinwinst voor het virus.

Dagelijks overlijden gemiddeld 8,6 personen aan de gevolgen van het coronavirus; dat is 40 procent meer dan de week voordien. In totaal stierven in ons land sinds de start van de pandemie al 25.602 mensen aan Covid-19. Tussen 24 en 30 september werden dagelijks gemiddeld 54,3 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting, dat is 2 procent minder dan in de voorbije week. Op dit moment liggen 713 coronapatiënten in het ziekenhuis (+3 procent), van wie er 212 intensieve verzorging nodig hebben (-2 procent).
Intussen heeft 86 procent van de volwassen Belgische bevolking of 74 procent van de totale bevolking minstens één prik gehad met een coronavaccin. Van de volwassenen is 85 procent volledig gevaccineerd, van de hele bevolking is dat 73 procent.
Haspengouw blijft het goed doen.
Gisteren legden 4 Truienaren een positieve test af, de voorbije week waren er dat 23. Even ter vergelijking: in Hasselt waren er dat respectievelijk 8 en 72 en in Genk 9 en 47. Ook de rest van de Eerstelijnszone Haspengouw zit met 7 vandaag en 45 de voorbije week goed. We geven ook nog even de cijfers van de andere gemeenten van onze ELZ: Gingelom gisteren 0 besmettingen, voorbije week 10, Borgloon 1 en 6, Nieuwerkerken 0 en 1, Wellen 2 en 3, Kortessem 0 en 0, Heers 0 en 2. De Limburgse ziekenhuizen vangen momenteel 27 coronapatiënten op waarvan 8 op intensieve. Daarvan liggen er 6 aan de beademing. Dazarvan vind je geen enkele in het Sint-Trudo Ziekenhuis.